امام زاده اسماعیل قم یکی از امکان مذهبی و زیارتی مهم و حائز اهمیت در شهر مقدس قم به حساب می آید. هرساله گردشگران زیادی به منظور زیارت از بارگاه حضرت معصومه به این شهر سفر می کنند. این امام زاده از محبوب ترین و پر تردد ترین امام زاده های قرار داشته در این شهر می باشد که گردشگران زیادی برای زیارت و ادای احترام به زیارت گاه آن مراجعه خواهند کرد.
امام زاده اسماعیل قم به دلیل اهمیت و اعتبار بالایی که نزد عموم مردم دارد، بسیار مورد توجه قرار گفته است. در گذشته به دلیل موقعیت مکانی این امام زاده و راه دسترسی صعب العبور افراد کمی از آن بازدید می کردند و حتی آگاه بودند. اما امروزه با تلاش های شهرداری، مسیر دسترسی به این امام زاده توسط آسفالت های ایجاد شده به سهولیت امکان پذیر است.
کمی درباره بنای امام زاده اسماعیل قم
امام زاده اسماعیل قم دارای بنایی تاریخی و قدیمی است که خود یکی از جاذبه های تاریخی شهر نیز محسوب می شود. قدمت بنای این امام زاده به طور تقریبی بازمی گردد به حدود قرون هفتم هجری که بانی اولیه آن نیز به طور دقیق مشخص نیست. اما با توجه به تحقیق های انجام شده بر روی این بنا توسط متخصاص احتمال داده می شود ساخت بقعه توسط دولت هلاکوخان و یا خواجه نصیر الدین توسی قمی بوده است.
بنای امامزاده اسماعیل قم با مصالحی از جمله سنگ و گچ ساخته شده که بسیار مستحکم می باشد. نقشه این بنا از خارج، برجی و از داخل به صورت چهار ضلعی متساوی با دهانه 5/50 و ارتفاع 9 متر است. پوسته داخلی بقعه با رنگ سفید و خالی از هر گونه تزئینات کاشی و گچبری طراحی شده که زیبایی خاصی را به چشم می کشد.
مقاله مرتبط: حرم حضرت معصومه (س) در قم
در بقعه امام زاده اسماعیل در قم دو مرقد وجود دارد که یکی در میان آن و دیگری در ضلع شمال شرقی، هم جوار پله شاهنشین شمالی قرار دارد. مقبره اصلی متعلق به دو تن، شاهزاده اسماعیل و فرزند وی شاهزاده حمزه می باشد و مرقد کناری نیز محل دفن شاهزاده محمد بن موسی الکاظم است.
گنبد بقعه امام زاده اسماعیل قم
بر بالای بقعه امام زاده اسمائیل قم گنبدی قرار گرفته که در آغاز ساخت آن شبیه به سبک عرقچینی و یا کلاهخودی شکل بوده است. بعد ها در زمان شاه اسماعیل اول صفوی مرمت و بازسازی هایی بر روی این گند قرار گرفت و به یک گند هرمی شانزده ترکی تبدیل شد. این گند به قطر هشت و ارتفاع 9 تا 10 متر می باشد که با کاشی های دوالی فیروزه ای بسیار زیبا آراستع شده است. البته به مرور زمان اکثر این کاشی ها ریخته و اکنون تعداد کمی از آن ها قابل رویت می باشد.
مرمت و بازسازی زیارتگاه امام زاده اسماعیل در دوره های مختلف
امامزاده اسماعیل قم همانطور که گفته شده از مکان های تاریخی در شهر قم می باشد که ساخت بنای آن به چندین سال قبل باز می گردد. در طی این سال ها بنای این زیارتگاه دچار خرابی های شده است که دوبار نیز مورد مرمت قرار گرفت. سال 290 هجری آغاز اولین بازسازی این بنا بود و سپس در سال 1214 هجری قمری نیز بازسازی هایی بر روی بنا انجام شد.
ظاهرا خیلی حاجت میده این امامزاده . بخصوص برای بچه دار شدن رفتن حاجت گرفتن