باغ موزه های تهران را باید همانند دروازههایی دانست که با عبورِ از هرکدام، فرصتی برای سر زدن به تاریخ پر از فرازونشیبِ ایران، پیشرویتان قرار میگیرد. هرچند که تنها بهعنوان جاذبههای تاریخی تهران محسوب نشده و در این بین، باید به طبیعت زیبا و دلانگیزشان هم اشارهای داشت. در واقع همین مسئله است که لذتِ حضور در آنان را به چندین برابر افزایش میدهد.
بنابراین به احتمال زیاد با رفتن به باغ موزه های تهران، تهرانی با چهره قاجاری، سرسبز و ییلاقی در خاطرتان زنده شده و برای ساعاتی، تصویر فرو رفته آن در میان لایههای بتن و دود و سیمان و غبار را نیز از یاد خواهید برد. بر حسب تجربه و بررسیِ نظرات مراجعهکنندگان باید گفت باغ موزه های تهران به قدری خاطرهانگیز و مملوء از حس خوبند که حتی اگر تاریخدوست هم نباشید اما امکان ندارد با رفتنِ به آنان، لحظات خوب و دلانگیزی در حافظهتان به ثبت نرسند.
به همیندلیل بسیاری از شهروندان و حتی گردشگردان، تنها راه دسترسی به گذشته و رویدادهای آن را بازدید از باغ موزه های تهران میدانند. پس با این اوصاف، بسیار طبیعیست اگر با رفتنِ به تهران، دلتان بخواهد سری به این نقاط که گوشه به گوشهشان، تداعیگر تاریخ بلند بالای ایران هستند، بزنید.
در ادامه این مطلب از مجله گردشگری پرشین هتل به معرفی باغ موزه های تهران میپردازیم تا با این کار به علاقهمندان به بازدید از هرکدام و یا قشر تاریخدوست نیز کمک کنیم. به طور طبیعی اگر اطلاعات بیشتری پیرامون هر باغ و یا هر مکانی داشته باشید، برای رفتنِ به آن نیز با مشکلی مواجه نخواهید شد.
کاخ سعد آباد تهران
کاخ موزه سعدآباد در شمال شرق تهران و در میان کوهپایههای البرز واقع شده است. این کاخ که بهعنوان یکی از بزرگترین باغ موزه های تهران شناخته میشود که مساحتی حدود 1 میلیون و 100 هزار متر مربع داشته و به همین دلیل میتوان از آن به عنوان یکی از جذابترین یادگاریهای به جامانده از دوران تاریخی قاجار نام برد. تنها ایرانیانِ آگاه به تاریخ این کاخ را جذاب نمیدانند!
واقعیت این است بازدید از این باغ، حتی برای گردشگران مختلفی که از نقاط مختلف جهان عازم تهران میشوند هم حالوهوایی تازه و پر از شگفتی دارد و همین مسئله موجب شده تا در بحث گردشگری و در بین باغ موزه های تهران، اهمیت همیشگیاش را حفظ و سهم قابلتوجهی را از توجه همگان را به خود اختصاص دهد.
اهمیت و کاربری کاخ سعد آباد در گذر زمان
کاخ سعدآباد در ابتدا به عنوان کاخ تابستانی پادشاهان قاجار شناخته میشد اما با توجه به افزایش کوشکها و همچنین فضای سبز در سال 1299 و با تصمیم رضا شاه، تبدیل به محل اقامت تابستانیِ این شاه گشت. در سالهای بعد از این اتفاق، کاخهای دیگری همچون کاخ ملت تهران نیز برای سکونت اعضای خاندان پهلوی ساخته و بعد از انقلاب به موزه تبدیل شدند.
یکی از توصیههای همیشگی به افرادی که قصد بازدید از باغ موزه های تهران را دارند، این است که در میان موزههای موجود در این مجموعه، حتما سری به موزه سبز کاخ تابستانی هم بزنند. هرچند بهتر است لذت قدم زدن در این کاخ و بعد از آن، رفتن به دربند و صرف یک غذا یا چای را به هیچعنوان از خودتان دریغ نکنید. این کاخ در خیابان ولیعصر تهران، خیابان شهید فلاحی ( زعفرانیه )، انتهای خیابان شهید کمال طاهری قرار گرفته است.
آدرس کاخ موزه سعدآباد : تهران، تجریش، منطقه ۱، خیابان طاهری
باغ موزه نیاوران
کاخ نیاوران یکی از معروفترین مکانهای دیدنی شهر تهران است که در باغ نیاوران و منطقه شمیرانات قرار گرفته است. این کاخ در شمال شرقیِ منطقه نیاوران قرار داشته و از آخرین اقامتگاههای پادشاهیِ واقع در ایران نیز محسوب میشود.
کاخ نیاوران یکی از سه مجموعه کاخ تاریخیِ موجود در شهر تهران است که در منطقهای خوش آبوهوا و در باغی با مساحت 11 هکتار و در جوار کوههای البرز قرار گرفته است. در زمان حکومت پهلوی، این کاخ بهعنوان مکان ییلاقیِ خانواده محمد رضا شاه پهلوی شناخته میشد.
هرچند بعد از انقلاب اسلامی در سال 1357 تغییر کاربری داده و تبدیل به موزهای برای بازدید عموم مردم گشت. تا سال 1378 کاخ نیاوران به صورت مشترکی با کاخ سعدآباد اداره میشد اما بعد از آن تبدیل به مجموعهای مستقل شد.
اهمیت و محبوبیت قابل توجه کاخ نیاوران
در این مجموعه، اطلاعات تاریخی مستندی از دورههای تاریخی پهلوی و قاجار وجود داشته و در بسیاری از مواقع نیز توجه تاریخدوستان را به خود جلب میکند. وقوع انقلاب اسلامی ایران موجب شد تا بسیاری از عمارتهای موجود در مجموعه کاخ نیاوران در سال 1365 به موزه تبدیل شوند.
در واقع همین مسئله، محبوبیت این باغ در میان باغ موزه های تهران را به چندین برابر افزایش داد. حتی اگر به بازدید از موزه علاقهای ندارید، پیشنهاد میکنیم لذتِ قدم زدن در کاخ این باغ را از خودتان دریغ نکنید. کاخ نیاوران در تهران و در خیابان باهنر ( نیاوران ) قرار گرفته است.
آدرس کاخ موزه نیاوران : میدان نیاوران، خیابان باهنر
باغ موزه نگارستان
باغ موزه نگارستان بهعنوان یکی از مکانهای باصفا و آرامبخش شهر تهران شناخته میشود. مکانی که حضور در آن، شما را برای ساعاتی از شلوغیها و آلودگیهای پایتخت دور ساخته و توجهتان را به سرسبزی و زیباییِ خود جلب میکند.
این باغ در دوره قاجار و به دستور فتحعلیشاه ساخته شده و از عظمت و اهمیت تاریخیِ بالایی برخودار است. این پادشاه اقدام به ساخت بناهای متعددی همچون قصر و باغهای باشکوهی همچون باغ گلشن، قصر ماه، قصر فیروز، قصر زر، قصر آبگینه و... در شهر تهران نمود.
دانستی های مرتبط با این باغ
در روزهای نخست، این باغ از وسعت بسیار زیادی برخوردار بود اما اهمیت آن با توجه به وقوع مسائلی همچون قتل قائم مقام فراهانی افزایش بسیاری را تجربه کرد. باغ بهارستان در قسمتِ شمالی میدان بهارستان واقع شده و در نزدیکی مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است.
محدوده امروزی این باغ از سمت غرب به خیابان صفیعلیشاه و از شرق به خیابان دانشرا منتهی و از جنوب نیز به میدان بهارستان و از شمال به خیابان شریعتمداری محدود میشود. در قسمت جنوبی این باغ، ساختمان سازمان کشور قرار گرفته است.
آدرس باغ موزه نگارستان : تهران منطقه 12 خیابان امام خمینی، خیابان شریعتمدار
عمارت مسعودیه
تا سالها پیش؛ کمتر کسی عمارت مسعودیه را به عنوان محلی برای بازدید و گذراندنِ وقت انتخاب میکرد. به دلیلِ همین ناشناخته و مهجور بودنش، کمتر کسی فکرش را میکرد که درست در قسمت پشتیِ میدان بهارستان، در میان شلوغی و هیاهوی خیابان جمهوری، پشت سردری تحتعنوان میراث فرهنگی، عمارتی با این حجم از زیبایی، چشمنوازی و وسعت وجود داشته باشد!
باغی که در میان باغ موزه های تهران، محبوبیت بهخصوصی را به دست آورده و با توجه به دارا بودنِ خصوصیات باغ ایرانی و همچنین استفاده از سبک معماری اروپایی در آن، تبدیل به یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی و طبیعی شهر تهران گشته است.
قدمت این باغ به دوران تاریخی قاجاریه برگشته و در طول زمان، کاربریهای مختلفی را هم تجربه نموده است. دلیل نامگذاریِ آن هم این است که در ابتدا به دستور مسعود میرزا ساخته شده و بعدها به عمارت مسعودیه معروف شد. از لحاظ موقعیت مکانی نیز در میدان بهارستان شهر تهران، ضلع جنوب غربی و در خیابان اکتابان واقع شده است.
آدرس عمارت مسعودیه : تهران، خیابان ملت
باغ موزه مینیاتور
باغ موزه مینیاتور به عنوان اولین موزه مینیاتوری ایران شناخته شده و یکی از زیباترین جاهای دیدنی تهران است. این باغ در فضایی با وسعت سه هکتار و توسط شهرداری تهران ساخته شد و بعدها در سال 1392 افتتاح گردید. یکی از اهداف سازندگان این باغ این بود که آگاهی و شناخت مردم در رابطه با آثار تاریخی به ثبت رسیده ایران در فهرست میراث جهانی افزایش یابد.
اثار تاریخی که در فهرست میراث جهانی قرار دارند شامل تختجمشید، چغازنبیل، میدان نقش جهان اصفهان، تخت سلیمان، گنبد سلطانیه، ارگ بم و ... می شود. فضای این باغ، لوکیشن موردعلاقه عکسان و یا حتی عموم مردم برای ثبت لحظاتشان به شمار میرود.
یکی از دلایلی که موجب شده تا باغ موزه میناتور تهران کمتر در معرض شناخت و بازدید شهروندان تهرانی و یا گرشگران قرار گیرد، عدم صرف تلاش و زمان کافی از جانب مسئولین برای تبلیغات جاذبههای موجود در این باغ زیبای ایرانی است.
معماری و فضای خلاقانه باغ موزه مینیاتور
در صورتی که تلفیق معماری مدرن و باغسازی سنتی پارسیِ آن، سه هکتار وسعت و... نکات مهمی در جلب توجه افراد مختلف و بهویژه تاریخدوستان به شمار میروند. یکی از نکات جالبتوجه پیرامون این باغ آن است که مدل قرارگیری ماکتها با در نظرگیریِ موقعیت جغرافیاییِ اصلی آنان است.
به عنوان مثال میدان نقش جهان در مرکز باغ قرار گرفته است، در قسمت غربی این باغ مجموعه بیستون و در قسمت شمالی آن هم باغ کلیساهای ارامنه به چشم میخورند. علاوه بر این موارد، در اطراف ماکتهای موجود در این باغ، پوششهای گیاهیِ ویژه هر منطقه نیز ایجاد شده و جذابیت دوچندانی را هم به آن هدیه داده اند. باغ موزه مینیاتور تهران در خیابان جانبازان غربی و در نبش بزرگراه امام علی قرار دارد. ورودی پیادهرو به باغ مینیاتور در جوار بوستان تمدن منتهی میگردد.
آدرس باغ موزه مینیاتور : بزرگراه امام علی (ع)، خیابان رضایی
باغ فردوس تهران
باغ فردوس یکی از زیباترین باغ موزه های تهران محسوب میشود که یادگار دوران تاریخی قاجار است. این باغ در حوالی میدان تجریش قرار گرفته و از آنجایی که به موزه سینما نیز اختصاص داده شده، مجهز به امکاناتی همچون سالنهای سینما، کافه، فضای سرسبز و دلنواز است.
باغ فردوس با نامهای دیگری همچون باغ موزه فردوس، باغ معیری، موزه سینما نیز شناخته میشود. این محله قاجاری معروف از لحاظ موقعیت مکانی از شمال به میدان تجریش و ابتدای خیابان ولیعصر، از جنوب به توتونچی، از شرق به خیابان دربندی و از غرب به خیابان ولیعصر منتهی میگردد.
در نزدیکیِ این باغ، مکانهای دیدنی متعددی وجود دارند که میتوانند تکمیلگر برنامه تهرانگردیتان باشند. طبیعتا اگر به بازدید از موزهها علاقهمند هستید، تماشای بخشهای مختلف موزه باستانشناسیِ دانشگاه تهران و موزه زمان نیز برای شما جذاب خواهند بود. بعد از بازدید از این موزهها میتوانید برای خرید به بازار تجربش بروید. زیارت از امامزاده صالح، رفتن به رستورانها و... هم میتوانند بخشی دیگر از برنامه تهرانگردیتان را به خود اختصاص دهند.
آدرس باغ موزه فردوس تهران : تجریش، منطقه 1، ابتدای خیابان ولیعصر
باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی که یکی از جذابترین باغ موزه های تهران است، در گذشته تحتعنوان « باغ سپهبد تهران » نیز شناخته میشد. گشتوگذار در این مکان زیبا شما را با ماکت جاذبههای گردشگری ایران همچون هشتبهشت، کاخ چهلستون، گنبد قابوس، شمسالعماره و... آشنا میسازد.
حتی میتوانید بعد از دیدن هرکدام از این جاذبه ها به سراغ بازدید از غرفههای صنایع دستی و کتابفروشیها بروید. فضای چشمنواز این باغ موزه موجب شده تا محیط مناسبی برای برگزاری دورهمیهای دوستانه باشد و سپری کردنِ زمان در آن، خاطرات جذابی را در ذهن افراد به ثبت خواهد رساند.
همین جذابیتهای نهفته در آن منجر شده تا بهعنوان یکی از مقاصد گردشگری اصلی این شهر شناخته شود. معمولا جاذبههایی همچون نمایشگاهها، کارگاههای هنری، فضای سبز، مرکز فروش صنایع دستی و... توجه مراجعهکنندگان را به خود جلب میکند. این باغ موزه در میدان تجریش، خیابان شهید دربندی و خیابان دکتر حسابی واقع شده است.
آدرس باغ موزه هنر ایرانی : تجریش، خیابان دکتر حسابی
باغ موزه قصر تهران
یکی دیگر از باغ موزه های تهران که شاید در نوع خودش جذاب باشد، باغ موزه قصر زندان یا همان زندان سابق ساواک است. این زندان اولین زندان متمرکز پایتخت بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی تعطیل شد و به باغ موزه تبدیل گشت.
از اولین زندانی های باغ موزه قصر تهران می توان به سرتیپ درگاهی اشاره نمود که 2 روز پس از افتتاح زندان، بنا به دلایلی خودش محبوس گردید. حتی چهره های مشهوری پس از انقلاب در باغ موزه قصر تهران زندانی شدند که یکی از آن ها امیرعباس هویدا بود.
آدرس باغ موزه قصر تهران : تهران، بزرگراه شهید صیاد شیرازی، خیابان شهید صیاد شیرازی
خانه و موزه مقدم
موزه مقدم یکی از معروفترین خانههای تاریخی پایتخت است که در گذشته، محل سکونت خاندان محمدتقیخان از صاحبمنصبان دربار قاجار بوده است. بعد از آن این خانه در اختیار دکتر محسن مقدم، استاد باستانشناسی دانشگاه تهران و همسر فرانسویاس سلما قرار گرفت.
اگر در میدان امام شهر تهران شروع به گشت زدن بکنید، اصلا به ذهنتان هم خطور نمیکند که چنین بنایی در این قسمت از شهر به چشمتان بخورد. همه ساختمانهای اطراف این بنا، معماری معمولی و عادی دارند اما به محض رسیدن به درب این موزه، همه چیز تغییر میکند.
فضا و معماری خیره کننده خانه مقدم
بعد از ورودتان به خانه مقدم، توجهتان جلبِ حوض و شمعدانیها و همچنین رنگهای شاد به کار برده شده در این مکان خواهد شد. این خانه تاریخی از دید بسیاری از نویسندگان و بازدیدکنندگان، بهعنوان زیباترین و بارزشترین خانه تاریخی جهان شناخته میشود.
در طراحی و ساخت این خانه به اصول معماری ایرانی همچون حوض ایرانی، شیشه رنگی ایرانی و به طور کلی اصول فضاسازی باغ ایرانی و... توجه بسیاری شده است. خانه موزه مقدم در خیابان امام خمینی شهر تهران، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت واقع شده است.
آدرس خانه و موزه مقدم تهران : تهران، خیابان امام خمینی
موزه تماشاگه یا موزه زمان تهران
موزه زمان یکی از جاذبههای تاریخیِ متفاوت شهر تهران است که آثار تاریخی جالبی را در خود جای داده است. این موزه به عنوان نخستین موزه ساعت در ایران نیز شناخته شده و از لحاظ موقعیت مکانی نیز در یکی از خانههای قدیمی تهران که دارای معماری و تزیینات خاصیست، قرار گرفته است.
فضای این موزه به قدری زیبا و در عینحال جذاب است که با رفتنِ به آن، طبیعتا برای ساعاتی خودتان را در دلِ تاریخ و وقایع مختلف آن خواهید یافت! با توجه وجود کافهرستورانی مشهور در فضای این موزه، دیگر دغدغه وعدههای غذاییتان را هم نخواهید داشت. معمولا بازدید از این موزه، یکی از پیشنهاداتیست که به علاقهمندانِ تاریخ و معماری داده میشود.
انواع ساعت های موجود در موزه زمان
در این موزه که به آن موزه زمان هم گفته میشود، انواع و اقسام ساعتهای قدیمیِ ایرانی و خارجی از کشورهای مختلفی همچون فرانسه، انگلیس و سوئیس موجود هستند. تماشای ساعتهای اهدایی به این موزه از جانب اشخاص گوناگون، ساعت رجل سیاسی ایران، ساعتهای لوکس که از آنان بهعنوان دکوری استفاده میشود.
ساعتهای مکانیکی دیواری و... حواس و تمرکزتان را معطوف به خود خواهد ساخت. در میان ساعتهای نامبرده باید اشارهای به ساعت « پروفسور محمد حسابی » و یا ساعت آفتابی « ناصرالدینشاه » هم داشت که در معرض دید عموم مراجعهکنندگان قرار گرفتهاند. در صورت رفتن به این موزه، حتما سری هم به حیاط آن بزنید.
وجود ساعت آفتابی، ساعت شنی، ساعت آبی و... به جامانده از دورههای تاریخی مختلف موجب شده تا لذت گردش در محوطه این باغ موزه به چندین برابر افزایش یابد. با این وجود اما آنچه که در مرحله نخست، توجه هر ببیندهای را به خود جلب میکند، جلوههای زیبای هنر و معماری ایرانی این بنا همچون گچبریهای نقوش اسلیمی، آجرکاری و مقرنس کاری، معرقکاریِ بر روی دیوارها و... است.
باغ موزه های تهران؛ نقاط جذاب و بی هیاهوی این شهر
تهران؛ شهری پر از هیاهو است. شهری پر از جاذبه و هیجانهایی که در صورتِ کشف هر کدام، طبیعتا حافظهتان هم درگیر جذابیتهای خاص آن خواهد گشت. یکی از این جاذبهها هم باغ موزههای واقع در آن هستند که گزینهای عالی برای برگزاری دورهمیهای دوستانه و خانوادگیتان محسوب میشوند.
با انتخاب هرکدام از باغ موزه های تهران، دیگر نیاز نیست دائما در صددِ یافتن کافههای مختلف این شهر باشید. چرا که انتخاب هرکدام، مصادف با این است که کاملا هوشمندانه، با یک تیر چندین نشان به سمت هدفتان پرتاب کنید. هم از موزه دیدن کنید، هم از طبیعت و فضای سبزش لذت ببرید و هم در کافهرستوران های موجود در آنان، نوشیدنی و یا غذای موردنظرتان را نوشجان کنید.
پرشین هتل؛ پایانی بر دغدغه های سفر شما
بنابراین اگر قصد سفر به این شهر را دارید، پیش از هر چیز در صدد طراحی یک برنامه گردشگری و تفریحیِ مناسب برای خودتان باشید تا با این کار هم در هزینههایتان صرفهجویی کنید هم جلو اتلاف وقتتان را بگیرید. طبیعتا با وجود وبسایتهایی همچون « پرشین هتل» دیگر ذهنتان درگیر اقامت در هتلی مناسب نخواهد بود.
این وبسایت که سالهاست به دلیل مشکلات مسافران مختلف در این زمینه، فعالیت خود را آغاز کرده، اطلاعات مناسبی از تمامی هتلهای موجود در شهرهای مختلف ایران و بهویژه تهران را در اختیار شما قرار میدهد. شما به راحتی میتوانید شروع به برنامهریزی جهت بازدید از قسمتهای مختلف تهران کرده و در اینبین، به دنبال نزدیکترین هتل به مکانهای مدنظرتان هم باشید.