امامزاده صالح تهران یکی از مراکز مذهبی و البته تاریخی در کلان شهر تهران می باشد که از اهمیت بالایی چه برای گردشگران و چه برای ساکنین پایتخت برخوردار است. این امام زاده در محله تجریش تهران، یکی از مهم ترین و به نام ترین محله های شهر قرار گرفته و از نظر دسترسی شرایطی آسان را برای علاقه مندان فراهم می کند.
امامزاده صالح تهران نامی است که به طور روز در جستجوی گوگل توسط کاربران سرچ می شود که این نشانگر علاقه بسیار مومین به فرزندان اهل بیت (ع) و شناخت پیش از زیارت می باشد. از این رو پرشین هتل تصمیم گرفته تا در مقاله ای کامل و جامع، این امام زاده در تهران را به طور دقیق معرفی کند. اگر شما نیز قصد سفر به پایتخت ایران و بازدید از جاذبه های این شهر را دارید تا ادامه مطلب همراه پرشین هتل باشید.
با مکان های مذهبی تهران آشنا شوید
مقبره امامزاده صالح تهران متعلق به چه کسی است؟
امامزاده صالح تهران یکی از فرزندان امام موسی کاظم و یکی از برادران امام هشتم (ع) می باشد. بر سر در ورودی این امام زاده کتیبه ای نصب شده است که نوشته های بر روی این کتیبه نشان می دهد که مقبره متعلق به این فرد بزرگوار است که در زمان سفر به تهران در محله تجریش به قتل رسیده و در همین منطقه نیز به خاک سرپرده شده اند.
امامزاده صالح با توجه به تاریخچه ای که از کتب ها به دست رسیده است در اردبیل ساکن بوده و زادگاه آن فرد سخاوتمند در این استان می باشد. پس از شهادت ایشان، ظالمان سر ایشان را از تن جدا کرده و برای حاکم ری می فرستند؛ سپس مردمان عاشق سر را در یکی از روستاهای نزدیک به شهر ری دفن کرده و برای زیارت به آن محل مراجعه می کنند. از این رو در واقع این امام زاده دو مقبره و دو زیارت گاه را دارا می باشد که یکی در تهران و دیگری در استان اردبیل قرار دارد.
معرفی بنای امامزاده صالح تهران، یکی از جاذبه های تاریخی کشور
بنای امامزاده صالح شهر تهران در سال 1351 به ثبت آثار ملی رسیده و به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی و دیدنی شناخته می شود. از این رو نه تنها مسلمانان، بلکه گردشگرانی از خارج ایران به منظور بازدید از این آثار به طور روز افزون به این محل مراجعه می کنند که به طور کلی در روز حدود 30 هزار تن بازدید کننده اعلام شده است.
شاه عبدالعظیم حسنی چه کسی بود؟
ساختمان بنای بقعه امامزاده صالح تهران به صورت چهار گوش با متراژی بالا ساخته شده است. این ساختمان علاوه بر ساختاری مستحکم، دارای دیواره های قطور می باشد که فضای داخلی را بزرگ و چشم گیر کرده اند. به طور کلی فضای دورنی بنای امام زاده صالح تهران 6/5 متر مربع مساحت دارد.
بنای امامزاده صالح تهران متعلق به چه دورانی می باشد؟
با توجه به شکل ظاهری طاق ها، پوشش دیواره ها و نوع معماری ساختمان امامزاده صالح تهران، می توان گفت بنای آن به سده هفتم و هشتم بازمی گردد. همچنین با توجه به شواهدی که در دست می باشد، گفته شده در گذشته کتبیه ای در این بنا وجود داشته است که متعلق به سال 700 قمری بوده و ظاهرا طی مرمت های انجام شده بر مدخل این بنا، به طور کامل از بین رفته است.
در داخل بنای امامزاده صالح تهران، صندوقی چوبی به چشم می خورد که طبق تحقیق های انجام شده احتمال داده می شود که این صندوق متعلق به اواخر صفویه و با افشار است. پس از ورود به فضای داخلی مقبره امام زاده صالح، برای زیارت می توانید به ضریح اصلی مراجعه نمایید که ساختاری برگرفته از نقره در ضلع شمالی، شرقی و غربی دارد و ظلع جنوبی آن نیز از مشبک چوب ساخته شده است. در اواخر قاجار وزیر امور خارجه کشور به نام آقای میرزا سعید خان با وقفیاتی بر این مجموعه، ضریح اصلی را با نقره پوشاند.
امامزاده صالح تهران علاوه بر بقعه و آرامگاه امام زاده بزرگوار دارای مسجد، حسینیه و حمام عمومی نیز می باشد که در صحن شمالی این زیارتگاه توسط پسر ششم فتح علی شاه به نام شجاع السلطنه ساخته شده اند و به گونه ای وقف امام زاده از این فرد به حساب می آیند. در زمان ورود به صحن حرم، در بالای ایوان شمالی لوحی به شکل مستطیل را مشاهده خواهید کرد که نام فتح علی شاه بر روی آن حک شده و به از سال 1210 هجری قمری مربوط می شود.
گنبد حرم امام زاده صالح توسط چه کسی و در چه زمانی ساخته شد؟
گنبد حرم امام زاده صالح تهران توسط هلاکو خان، یکی از فرزندان فتحلی شاه برای اولین بار مورد مرمت و آذین کاری قرار گرفت. این فرد گنبد حرم را به طور کامل از کاشی های زیبا و چشم گیر پوشاند و علاوه بر این در ورودی را از غرب صحن حرم به شمال آن تغییر داد تا زیارت کنندگان در زمان ورود با حیاط مقوفه پدرش مواجه شوند. در بالای درب ورودی نیز کتیبه ای به همین منظور قرار داد که البته اکنون این کتیبه از بین رفته و در دسترس نمی باشد.
گنبد حرم امامزاده صالح تهران برای دومین بار مورد بازسازی قرار گرفت و کاشی های به طور کامل تعویض گردید. این امر در سال 1338 شمسی، آخرین سال عمر حسن فداکار توسط این فرد انجام گردید که تمامی آن به هزینه شخصی وی می باشد. بخش های مختلف این حرم از جمله ساعت بزرگ و قالی عظیم به اندازه صحن، مقوفات از یک شخص متفاوت در نظر گرفته شده که هر یک نشانگر یادگاری از آن فرد است.
روایتی از درخت چنار در صحن امامزاده صالح تهران
در صحن امامزاده صالح تهران، یکی از قدیمی ترین و معروف ترین درخت های چنار کشور ایران قرار گرفته است که حدود 800 سال قدمت دارد. این درخت نه تنها به ثبت آثار ملی رسیده است، بلکه در سفر نامه ه و آثار جهان گردان خارجی نیز مانند ژان دیولافوا نام آن به چشم می خورد.
ارتفاع درخت چنار حدود 15 متر می باشد که همانند سایبانی عظیم بر روی صحن امامزاده صالح قرار گرفته است. هر یک از شاخه های این درخت به قدری قطور بوده که خود یک درخت به حساب می آیند. افراد در زیر این درخت نماز می خوانند، استاد ها درس را به دانش آموزان آموزش می دهد و افراد عادی نیز به عنوان محلی برای استراحت از آن بهره مند می شوند.
قبرستان امامزاده صالح تهران
در زمان قاجار، امامزاده صالح تهران به عنوان یک قبرستان نیز شناخته می شد که افراد مختلفی از جمله سرشناسان کشور در این صحن به درخواست خود که از وصیت نامه های آن ها موجود می باشد، به خاک سپرده شده اند. حدود 50 تن از مشاهیر کشور تا سال 1371 در صحن این حرم به خاک سپرده شده اند. البته ناگفته نماند که تعدادی از این مدفن افراد در زمان بازسازی حرم، از بین رفته اند. اکنون یک قبرستان در زیر زمین آستان قرار دارد که به معصومیه نام گذاری شده است.
محل اصلی دفن امامزاده صالح در طبقه زیرین حرم می باشد که به صورت سرداب بوده و تا کنون هیچ فردی اجازه ورود به آن را نداشته است. از این رو شما می توانید برای زیارت تنها به ضریح اصلی مراجعه نمایید و زیارت خود را در محل آرامش بخش و معنوی آن انجام دهید.
زمان برگزاری نماز و مراسمات در امامزاده صالح تهران
نماز جماعت در امامزاده صالح تهران به همراه امامان جماعت مختلف برگزار می شود. محمود طالقانی یکی از معروف ترین امام جماعت مسجد این مجموعه است که در هفته یک روز نماز جماعت را به پا می دارد. همچنین از دیگر امامان جماعت که در گذشته در این حرم نماز به پا می داشتند می توان به سرابی و سید ضیاء، شاه آبادی، سید محمد رضا عالمی، جاج سید جوادی قزوینی و ... اشاره نمود. در سال 1393 نیز به جهت مشارکت در نماز از آقای مجتبی یزدانی دعوت گردید.
امامزاده صالح تهران در 5 ذیعقه به اوج شلوغی خود خواهد رسید که اکثر افراد این روز را برای برپایی نماز جماعت و مراجعه به حرم انتخاب می کنند. زیرا متولیان این امام زاده، چنین تاریخی را به منظور روز بزرگداشت امام تایین کرده و مراسماتی جذاب و دیدنی را در طول روز در صحن حرم به اجرا می رسانند.
آیا اکنون و یا در آینده برنامه هایی برای توسعه حرم امامزاده صالح وجود دارد؟
برنامه هایی برای توسعه حرم امامزاده صالح تهران وجود دارد که طرح های مختلف آن از سال 1374 آغاز شده و تا کنون و در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد. دلیل این توسعه حرم و خرید ملک های اطراف آن، افزایش روز افزون زائرین می باشد. طبق گفته ها و طرح جامعه ای که برای این امام زاده اعلام شده، احتمالا در سه مرحله انجام خواهد گرفت و حدود 16 هزار متر مربع به مساحت آن افزوده می شود.
چگونه به حرم امامزاده صالح تهران برویم؟
برای دسترسی به امامزاده صالح تهران می توانید وسایل نقلیه عمومی همانند اتوبوس و یا تاکسی استفاده نمایید. خط بی آرتی درست در رو به روی حرم ایستگاه دارد که افراد می توانند به راحتی به این حرم مراجعه نمایند. همچنین آخرین ایستگاه خط 1 مترو تهران، ایستگاه تجریش است که پس از پیاده شدن از آن تنها 5 دقیقه پیاده روی برای دسترسی را لازم خواهید داشت.
متاسفانه در نزدیکی امامزاده صالح تهران هتلی قرار نگرفته است. اما با این حال اگر علاقه مند به اقامت در کمترین فاصله از این حرم هستید، می توانید هتل هما تهران را در بین دیگر هتل های تهران مورد انتخاب قرار دهید و اقامتی دلخواه را در طول سفر برای خود و عزیزانتان به عمل آورید.