بازار تجریش تهران یکی از مکان های دیدنی تهران است که نزدیکی آن به امامزاده صالح (ع) سبب رونق گرفتن آن شده است. بازار تجریش تهران به نوعی قلب محله ای تاریخی چه در زمان جیران، سوگلی ناصرالدین شاه و چه در زمان حال به شمار می رود. زیبایی های بازار تجریش تهران به قدری زیاد است که زبان از گفتن قاصر می ماند. اهمیت موضوع باعث شد تا در این مطلب از مجله گردشگری پرشین هتل به شرح وجهه بازار تجریش، تکیه تجریش، غرفه های تجریش و ... بپردازیم.

بازار تجریش تهران
انواع محصولات در بازار تجریش

قدمت بازار تجریش تهران

حرف های ضد و نقیضی درباره تاریخچه بازار تجریش تهران وجود دارد که عده ای می گویند 70 سال و کسبه قدیمی 150 سال سن را به بازار اختصاص می دهند. با نگاهی به تکیه تجریش متوجه قدمت تاریخی بازار می شویم که عمر آن بیش از 220 سال است. بازار تجریش که از ابتدا چنین شکلی نداشت و اطراف آن را باغ هایی بزرگ و وسیع گرفته بودند.

بهترین مراکز خرید تهران را بشناسید

بازار تجریش تهران
جذابیت های بازار تجریش

مردمان روستا و عشایر در فصل تابستان به تجریش می آمدند تا از هوای مطبوع آن لذت ببرند. علاوه بر این موارد کارگرانی از نطنز، نایین، لرستان و طالقان به تجریش می آمدند تا برای امرار معاش خود در باغ های تجریش کارگری کنند. پس از مدتی همین کارگران در تجریش ساکن شدند و در توسعه تجریش، تاثیر گذاشتند.

بازار تجریش کی رونق گرفت؟

زمانی تجریش رونق بالایی گرفت که رضا شاه، شمیرانات را به عنوان ییلاق تفریحی خود انتخاب نمود. پس به سرعت جاده شمیران و تجریش ساخته شد و جای چارپایان به ایستگاه اتوبوس و سواری داده شد. بعد از رفت و آمدهای بسیار در تجریش مردم تجریش تصمیم گرفتند با زدن غرفه های متنوع از فروش محصولات دامی و باغی خود، درآمد کسب کنند.

بازار تجریش تهران
حجره های حاشیه بازار تجریش تهران

عده ای هم که حجره داشتند با اجاره دادن آن کسب درآمد می کردند. وجود مزارع و باغات میوه باعث شد تا میدان بار کنونی تجریش شکل بگیرد. پس از رونق بازار مغازه های متعددی ساخته شد که از لبنیاتی و قصابی گرفته تا پارچه فروشی و بقالی، عطاری و قهوه خانه در آن وجود داشت.

بازار چارسو تهران کجاست؟

در زمان های گذشته بازار تجریش روباز بود و در 6 ماهه دوم سال کل بازار تعطیل می شد و مردم از کسب و کار می افتادند. همین موضوع باعث شد که حدود 50 سال پیش کاسبان این بازار به فکر ساخت سقف باشند. سقف های گلی و خشتی، شیروانی و چوبی موجب گردید تا کسبه بازار تجریش در ماه های سرد سال هم مغازه خود را باز نگهدارند.

بازار تجریش تهران
میدان تجریش قدیم و جدید در یک قاب

سال 52 بود که سقف آهنی یکپارچه جایگزین حلب و سقف های چوبی شد. سرانجام با ورود سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به بازار، مرمت های بسیار خوبی انجام شد و با حفظ شکل سنتی، چهره جدیدی به خود گرفت. با تمام این تفاسیر وجهه بازار تجریش با دیگر بازارهای تهران متفاوت است که خواهید خواند.

وجهه بازار تجریش تهران

بازار تجریش تهران قدیمی ترین بازار شهر تهران به شمار می رود که حتی خرید نکنید، باز هم می توانید از زیبایی های آن لذت ببرید. گردشگران خارجی و داخلی با مراجعه به غرفه های رنگارنگ و زیبای بازار، معماری اسلامی_ایرانی را به خوبی می بینند. شاید بسیاری از شما عزیزان خاطره های شیرینی از بازار تجریش داشته باشید که در نوع خود ماندگار است.

بازار تجریش تهران
رونق بازار تجریش در زمان شاه پهلوی

بازار تجریش در منطقه شمیرانات که شمال تهران محسوب می شود، واقع شده که این بازار قدیمی، نقطه اتصال محله تجریش و محله سرپل است. همچنین یک سمت بازار به سمت امامزاده صالح و از سوی دیگر به سمت مترو، میدان قدس و میدان تجریش منتهی می شود. در ساعات پایانی روز هیاهو و ازدحام جمعیت نظر شما را جلب می کند.

مگامال تهران، بهشت لوکس پسندان

دست فروش ها، باقالی و لبو فروش ها هم در فصل زمستان شما را شگفت زده می کند. نظافت و پاکیزگی در بازار موج می زند و هیچ قسمتی از بازار کثیف نیست. میدان بار وسط بازار هم انبوهی از سبزیجات و صیفی جات تازه را به مردم عرضه می کند. 400 باب مغازه و غرفه در این بازار سنتی مشغول به کار هستند که کاشی های فیروزه ای سر درب غرفه ها، فضایی دل انگیز و آرامش  بخش را ایجاد کرده اند.

بازار تجریش تهران
ظروف مسی در بازار تاریخی تجریش

در بازار تاریخی تجریش هر کالایی که مورد نیاز شما باشد پیدا می شود. انواع خوراکی های خوشمزه، ترشیجات، ترشک و لواشک، ظرف های مسی زیبا، غرفه های ادویه فروشی، خشکبار فروشی، لباس فروشی و ... هم در مغازه های بازار عرض می شود. تکیه تجریش از دیگر مکان های مهم بازار است که بازدید از آن خالی از لطف نیست.

در وهله اول شاید تصور کنید بازار تجریش تنها جنبه تجارت دارد اما باید بدانید که بازار تجریش به دلیل داشتن تکیه، مسجد، شهرداری و امامزاده مشابه ارگ های اسلامی است. تمشک های خوشمزه در سینی های مسی، کبابی و جگرکی در بیرون غرفه های سنتی بازار به خوبی خودنمایی می کنند.

بازار تجریش تهران
نزدیکی بازار تجریش به کوه های البرز

معرفی مرکز خرید کوروش تهران

چه اجناسی در بازار تجریش به فروش می رسد؟

هرچه بخواهید از شیر مرغ تا جان آدمیزاد (به قول معروف) در بازار تجریش تهران پیدا خواهید کرد. لوازم دیجیتال، غرفه های ساعت فروشی، نانوایی، لباس فروشی، عروسک های خارجی، کتاب دعا، کیف و کفش، وسایل برقی، لوازم آشپزخانه، ظروف میناکاری شده اصفهان و لوازم الکترونیکی تنها بخشی از اجناس عرضه شده در بازار تجریش تهران هستند.

بازار تجریش تهران
ظروف میناکاری اصفهان در بازار سنتی تجریش

خشکبار و آجیل

در بازار تجریش آجیل و خشکبارهای مرغوبی به فروش می رسد که از بین آن ها می توان به پسته دامغان، زعفران خراسان، لواشک و ترشک طرقبه، شیرینی و گز اصفهان، سوهان قم و ... اشاره کرد. توجه داشته باشید که توریست ها بدون خرید پسته و گز و زعفران نمی توانند سفر خود به ایران را کامل کنند.

تسبیح و زیورآلات

تسبیح های زیبا با دانه های ریز و درشت همراه مهر و نماز در غرفه های بازار تجریش به فروش می رسد. زیورآلات هم بخش دیگری از غرفه های بازار تجریش را به خود اختصاص داده اند. انواع ساعت مچی، انواع حلقه، انگشتر، دستبند، گردنبند و ... با برندهای مختلف و قیمت های گوناگون عرضه می شوند.

بازار تجریش تهران
ازدحام جمعیت در بازار تجریش

از مرکز خرید پالادیوم تهران چه می دانید

ادویه فوشی و عطاری

عطر و بوی مغازه های عطاری و ادویه فروشی هوش از سر شما می برد. انواع ادویه های درجه یک و داروهای گیاهی در این غرفه ها عرضه می گردد که جزئی از پر فروش ترین غرفه های بازار هستند.

بازار تجریش تهران
عطاری های بازار

صنایع دستی

اهل صنایع دستی هستید؟ آیا دوست دارید صنایع دستی کردستان، اصفهان یا لرستان را از تهران بخرید؟ پس به بازار تجریش بروید و از غرفه های صنایع دستی خرید نمایید. ترمه های یزد، خاتم کاری شیراز، ظروف مسی و میناکاری شده اصفهان، گلیم و جاجیم کردستان و سفال همدان از صنایع دستی موجود در این بازار هستند.

بازار تجریش تهران
صنایع دستی در بازار

ترشی فروشی

یکی دیگر از مغازه هایی که در بازار تجریش خودنمایی می کند، مغازه های ترشی فروشی است. ترشی های مختلف مانند زیتون، ترشی کلم، ترشی آبگوجه، ترشی بادمجان و ... در تمامی غرفه های این بازار به شهروندان و گردشگران عرضه می شود.

بازار تجریش تهران
ملزومات ساخت ترشی در بازار تجریش

پاساژ تندیس تهران، قیمت مناسب و جذاب

بازار میوه و تره بار تجریش

اگر سری به بازار تجریش بزنید، عطر و بوی میوه تازه و سبزی های معطر شما را مست و مدهوش می کند. اگر دنبال میوه های کمیاب هستید پس حتما غرفه میدان و تره بار تجریش را از دست ندهید. آووکادو آمریکایی و بلوبری مکزیکی از جمله میوه های نایاب هستند که در بازار تجریش پیدا می کنید.

بازار تجریش تهران
میدان میوه و تره بار تجریش

اگر در هر فصلی میوه ای گیر نیاوردید، مطمئناً آن میوه را در میدان میوه و تره بار تجریش پیدا خواهید کرد. کیفیت میوه های این بازار خیلی بهتر از دیگر بازارهای میوه و تره بار تهران است. میوه هایی براق و تمیز که با سلیقه چیده شده و هر شخصی را وسوسه می کند تا کمی از این میوه ها را بخرد.

امامزاده صالح در بازار تجریش

امامزاده صالح (ع) یکی دیگر از بخش های بازار تجریش محسوب می شود که اصلی ترین دلیل برای رونق بازار است. زمانی که وارد صحن و سرای امامزاده صالح می شوید، روحتان جلا پیدا می کند و آرامشی وصف ناپذیر را تجربه خواهید کرد. نسب امامزاده صالح به حضرت موسی بن جعفر (ع) می رسد که یکی از فرزندان ایشان هستند.

بازار تجریش تهران
نمایی دیدنی از امامزاده صالح (ع) در تجریش

بازار بزرگ تهران همراه عکس و آدرس

بنای اولیه امامزاده صالح حدود 800 سال قبل بنا شده که ارزشمند بودن این بنا موجب شد تا در سال 1351 هجری شمسی به ثبت آثار ملی ایران برسد. اولین کسی که مرمت بنای امامزاده را انجام داد، هلاکو میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار بود. یک چنار بسیار بزرگ در وسط محوطه امام زاده وجود داشت که به دلیل گسترش محوطه امامزاده قطع شد.

بازار تجریش تهران
حضور مردم در صحن امامزاده صالح علیه السلام

طبق برخی اسناد تاریخی؛ امامزاده صالح در اردبیل زندگی می کردند که پس از به شهادت رسیدن ایشان، سرش را برای حاکم ظالم شهر ری می فرستند که مردم با پیدا کردن سر مبارک در روستایی نزدیک ری (میدان تجریش امروزی)، آن را به خاک می سپرند. از همان زمان تا کنون این مکان از برکتی سرشار برخوردار است.

بازار تجریش تهران
آستانه امامزاده صالح (ع)

مراکز خرید نزدیک بازار تجریش

اگر سری به بازار تجریش بزنید، مراکز خرید دیگری را هم می بینید که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. از جمله این مراکز خرید تهران می توان به بازار قائم، بازار البرز و بازار بعثت اشاره کرد. در این بازارها اجناسی همچون عطر و ادکلن، لوازم آرایشی و بهداشتی، کیف و کفش و انواع البسه عرضه می شود که قیمت این اجناس به نسبت قیمت اجناس بازار تجریش گران تر است.

بازار تجریش تهران
مسجد های بازار تجریش

چند مسجد در دل بازار

از زمان های گذشته تا کنون مساجد نقش مهمی در زندگی مردم محله داشتند که محله تجریش هم از این قاعده مستثنی نبود. در محله تجریش 3 مسجد طراحی شده که نشان از مذهبی بودن آن می دهد. مسجد سید الشهدا یکی از مساجد بازار است که نام مسجد دیگر، مسجد صاحب الزمان مشهور به مسجد خان می باشد. مسجد اعظم نیز بزرگ ترین مسجد بازار تجریش است که تکیه تجریش هم در مجاورت آن است.

بازار تجریش تهران
تکیه بزرگ تجریش

تکیه بازار تجریش کجاست؟

یکی از مهم ترین تکیه های شهر تهران، تکیه بازار تجریش است که در محوطه بزرگ میدان میوه و تره بار قرار دارد. البته تکیه تجریش به 2 تکیه بالایی و تکیه پایینی تقسیم می شود که تاریخچه ای حدود 220 سال دارد. این تکیه در زمان قاجار ساخته شده و قدیمی ترین تکیه در شهر تهران به شمار می رود.

ساخت تکیه تجریش اینگونه بود که مردمان روستا برای پذیرایی از عزاداران ابا عبدالله الحسین (ع) آن ها را به خانه های خود می بردند. افزایش جمعیت و استقبال مردم از عزاداری و نبود فضای کافی در منازل باعث شد تا با همت مردمان روستا، تکیه ای بزگ برای تجریش ساخته شود.

بازار تجریش تهران
حضور گرم شهروندان در بازار

مساحت تکیه تجریش

مساحت کل تکیه تجریش حدوداً 1100 متر مربع است که این تکیه در سال 1176 هجری شمسی ساخته شد. در ابتدا هیچ سقفی برای تکیه تجریش طراحی نشده بود اما به دلیل نیاز حدود 610 متر مربع از مساحت 1100 متر مربعی را مسقف کردند تا مردم در سرما و گرما اذیت نشوند و به عزاداری خود ادامه دهند.

در ماه های محرم و صفر عزاداری های با شکوهی در تکیه تجریش برگزار می شود. هرچند سیل زیانبار سال 1366 باعث شد تا قسمت هایی از محله تجریش و بخش هایی از تکیه تجریش خراب شود. با اینکه سقف و طاق نماها سالم ماندند اما مردم بخش های مختلفی از تکیه را مرمت و بازسازی کردند.

بازار تجریش تهران
برگزاری مجالس عزا در تکیه تجریش

معماری تکیه تجریش

تکیه بازار تجریش از نظر معماری دارای محوطه ای چند ضلعی است که در وسط محوطه تکیه، یک سِن برای پرده خوانی و تعزیه خوانی و شبیه خوانی نیز وجود دارد. زمانی که بوی ماه محرم می رسد سرتاسر محوطه تکیه فرش می شود تا عزاداران مشغول نوحه و سینه زنی شوند.

یک ساختمان 2 طبقه در این تکیه طراحی شده که در ایامی غیر از محرم و صفر به اجاره داده می شود. مغازه های قسمت غربی تکیه بلند تر از دیگر مغازه های بازار تجریش هستند که به نوعی شاه نشین هستند. طاق نماهایی که در محوطه تکیه وجود دارد در 11 ماه به اجاره داده می شوند تا خرج و مخارج تکیه از اجاره مغازه ها تامین شود.

بازار تجریش تهران
مراسم تعزیه خوانی در روز عاشورا

تکیه بزرگ تجریش در 25 مهر 1383 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. نه تنها این تکیه یک اثر ملی بلکه یک اثر معنوی نیز محسوب می شود. به لطف همجواری بازار تجریش با تکیه تجریش و امامزاده صالح؛ گردشگران خارجی هم با قیام امام حسین علیه السلام و مصیبت های ایشان آشنا می شوند.

تکیه پایینی بازار تجریش

تکیه پایینی بازار تجریش در مجاورت مسجد اعظم واقع شده و در زمان های دور 20 طاق نما داشت. در اوایل سال خورشیدی یک سقف شیروانی بر روی آن گذاشته شد. موقعیت مکانی تکیه پایینی تجریش در انتهای کوچه ذغالی ها مشهور به خیابان محمودی واقع گردیده است.

بازار تجریش تهران
سکوی تکیه تجریش

یکی از زیبایی های تکیه پایین تجریش، آیین زیبای نخل گردانی است که در ابتدای ماه محرم، کسبه اطراف تکیه کسب و کار خود را تعطیل می کنند و تکیه و محوطه را برای مجالس عزادارای مهیا می نمایند. هرچند که در حال حاضر این آیین برگزار نمی شود اما پیرغلامان و کاسبان قدیمی جهت روشن ماندن چراغ تکیه پایین، همچنان خود را به تکیه می رسانند.

خورد و خوراک در بازار تجریش

از بحث های معنوی و معماری بازار تجریش خارج شویم، وقت معرفی مکان های خورد و خوراک بازار است تا در زمان گرسنگی به آن ها مراجعه کنید. بیشتر رستوران های این بازار به صورت سنتی و قدیمی فعال هستند و نمی توان رستوران لوکسی را درون بازار مشاهده کرد؛ اما کبابی ها، جگرکی ها و کله پزی های معروفی در این بازار رستوران دارند. آش و حیلم های خوشمزه در اول بازار تجریش تا مغازه های کوچک جگرکی با سیخ های جگر آبدار را حتما امتحان کنید.

 

اگر اهل جگر و دل و قلوه نیستید نگران نباشید چون فست فود های بسیاری هم درون و هم اطراف بازار وجود دارند. آبمیوه فروشی و بستنی فروشی های زیادی در بازار مغازه دارند تا در فصل تابستان دل و جان شما را خنک کنند. در فصل زمستان نیز شکم گردی در بازار تجریش نیز رونق دارد و هرآنچه از لبو و باقالی می خواهید پیدا خواهید کرد.

بازار تجریش تهران
حال و هوای بازار در زمستان

جاهای دیدنی نزدیک بازار تجریش

با اینکه خود بازار تجریش یکی از جاهای دیدنی تهران است ولی موقعیت مکانی عالی بازار تجریش باعث شده تا علاوه بر این مورد به مکان های تفریحی و تاریخی دیگری نیز دسترسی داشته باشد. در ادامه به شرح برخی از جاهای دیدنی نزدیک بازار تجریش خواهیم پرداخت.

دربند

مگر می شود به تهران رفت و دربند آن را ندید. بله دربند یک یاز مکان های تفریحی و جذاب تهران است که آب و هوایی مطبوع و ایده آل دارد. زمانی که شهروندان از آلودگی، شلوغی و ترافیک پایتخت خسته هستند راهی دربند می شوند. رستوران های متنوع با فضاهای جذاب باعث شده تا شهروندان علاوه بر تفریح، غذاهای لذیذ و مورد علاقه خود را نیز نوش جان کنند. فاصله دربند تا بازار تجریش و امامزاده صالح علیه السلام 3 کیلومتر است.

بازار تجریش تهران
محله خوش آب و هوای دربند

باغ فردوس تهران

یکی از جذاب ترین باغ های تهران، باغ فردوس است که در نزدیکی بازار تجریش قرار دارد. دمت باغ فردوس تهران به محمد شاه قاجار می رسد که برای تفریح خود، آن را طراحی کرده بود. هم اکنون باغ فردوس تهران به ثبت اثار ملی ایران رسیده و تبدیل به یکی از موزه های پایتخت به نام موزه سینما در سال 1381 هجری شمسی شده است.

تالار معاصران، تالار آغازگران، قسمت سینمای کودک و نوجوان، تماشاخانه، قسمت دوبله و صداگذاری، خانه فرهاد، اتاق علی حاتمی، تالار نام آوران و قسمت سینمای دفاع مقدس از بخش های مختلف باغ فردوس تهران هستند. آدرس باغ فردوس تهران در ابتدای خیابان ولیعصر نزدیک بازار تجریش است.

بازار تجریش تهران
باغ فردوس تهران

کاخ نیاوران

یکی دیگر از جاهای دیدنی تهران نزدیک بازار تجریش، کاخ نیاوران است که در خیابان باهنر امروزی (نیاوران) واقع شده است. کاخ نیاوران دارای مساحتی 11 هکتاری است که کاخ ییلاقی محمد رضا شاه پهلوی و فرح پهلوی بوده است. پس از انقلاب اسلامی کاخ نیاوران به موزه تاریخی تبدیل شد و در حال حاضر یکی از محبوب ترین موزه های تهران است. نکته دیگر اینکه پارک نیاوران در قسمت جنوبی کاخ قرار گرفته است. فاصله کاخ نیاوران تا بازار تجریش حدود 4 کیلومتر است.

بازار تجریش تهران
کاخ نیاوران تهران

مجموعه تاریخی سعدآباد (کاخ سعدآباد)

یکی دیگر از مکان های تاریخی و تفریحی شهر تهران مجموعه کاخ موزه سعدآباد تهران است که در دل خود 18 کاخ دارد. این کاخ ها متعلق به پادشاهی قاجار و پهلوی بوده که در حال حاضر تغییر کاربری داده اند. برخی از این کاخ ها همچون کاخ موزه ملت تهران به موزه تبدیل شده و برخی از آن ها در اختیار نهاد ریاست جمهوری می باشد. این مجموعه تاریخی و تفریحی در دامنه قله توچال واقع شده است.

بازار تجریش تهران
کاخ ملت تهران در کاخ موزه سعدآباد

بازار تجریش کجاست؟ چگونه به بازار برویم؟

بازار تاریخی تجریش بین میدان قدس و میدان تجریش واقع شده که جزئی از محله شمیرانات تهران است. دسترسی به بازار تجریش بسیار راحت است چه با خودروی شخصی بخواهید بروید و چه با سیستم حمل و نقل عمومی؛ چون ایستگاه ابتدایی خط 1 مترو تهران ایستگاه تجریش است. البته تاکسی و اتوبوس هم می توانند شما را به این بازار تهران برسانند.

بازار تجریش تهران
نمای شب بازار تجریش

اتوبوس تهران

راه دیگر برای دسترسی به بازار تجریش اتوبوس است که اتوبوس های بی آر تی در مسیر راه آهن-تجریش و اتوبوس های رسالت_قدس بهترین انتخاب خواهد بود.

مترو تهران

سوار خط 1 مترو تهران (کهریزک_تجریش) شوید و در ایستگاه آخر یعنی تجریش پیاده شوید و به بازار برسید. خط 1 مترو تهران بزرگترین و طولانی ترین خط ایستگاه مترو در تهران است.

بازار تجریش تهران
میدان میوه و تره بار بازار

تاکسی تهران

از هرکجای تهران سوار تاکسی شوید به راحتی می توانید به بازار تاریخی تجریش برسید. تنها نکته این است که باید در ترافیک تهران صبر و تحمل داشته باشید.

آدرس بازار تجریش تهران

استان تهران، قسمت جنوب غربی میدان تجریش، جنب ایستگاه مترو

ساعت کار بازار تجریش

این بازار سنتی همه روزه حتی جمعه ها از ساعت 9 صبح تا 10 شب فعال است

بازار تجریش تهران
رفت و آمد مردم در بازار سنتی تجریش
بازار تجریش کجای تهران است؟

این بازار در محله شمیرانات، حد فاصل میدان قدس و میدان تجریش واقع شده است

ویژگی های بازار میوه تجریش چیست؟

میوه های کمیاب را تنها می توان در بازار میوه و تره بار تجریش پیدا کرد. ضمن اینکه کیفیت بالای میوه ها و میوه هایی که فلشان نیست هم از دیگر شاخصه های بازار تجریش هستند.

بیشتر بخوانید :
منابع :