کلیسای مریم مقدس تبریز یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین کلیسا ها در شهر تبریز است که قدمتی بیش از 500 سال دارد. این کلیسا در قرن 6 هجری قمری (قرن 12 میلادی) ساخته شده است که مارکوپولو، جهانگرد مشهور قرن 8 هجری قمری (قرن 14 میلادی) در سفر به چین، از این کلیسای بزرگ دیدن کرده و در سفرنامه خود از آن نام برده است.
آیا کلیسای مریم مقدس تبریز از کلیسا های قابل بازدید تبریز می باشد؟
کلیسای مریم مقدس تبریز با گذشت قرن ها، هنوز هم یکی از مهم ترین مکان های مذهبی تبریز برای مسیحیان است که تمامی جشن ها و مراسم های معنوی خود را در این کلیسا برگزار می نمایند. این کلیسا از جمله کلیساهای قابل بازید تبریز برای گردشگران است که سبک معماری و زیبایی آن چشمان هرکسی را به خود خیره می کند.
با مراکز مذهبی تبریز آشنا شوید
کلیسای سنت ماری یا همان مریم مقدس تبریز توسط جامعه ارامنه شهر تبریز اداره و نگهداری می شود. غسل تأمید، مراسم ازدواج، مراسم تدفین، مراسم های ملی و مذهبی از جمله مراسم هایی هستند که در این کلیسای زیبا و قدیمی انجام می شوند. علاوه بر این ها، بنای ساختمانی فوق العاده کلیسای سنت ماری نیز، زبان را به تحسین می گشاید.
کلیسای قدیمی مریم مقدس تبریز، مَقرّ اُسقُف اعظم
کلیسای مریم مقدس تبریز برای سال های زیادی به عنوان مَقرّ اُسقُف اعظم ارامنه آذربایجان محسوب می شد. معماری و ساختمان زیبای این کلیسا به گونه ای است که شما در نگاه اول خود را در میان قصر تصور خواهید کرد. هیئت همتایان ارمنی در جلسه های کلیسا شرکت می کنند که در امر نگهداری و اداره آن بسیار تأثیر گذار است.
پلان معماری کلیسای مریم مقدس در شهر تبریز
این مکان مذهبی تبریز برای گردشگرانی که از کشورهای خارجی به تبریز می آیند بسیار حائز اهمیت می باشد. زیرا می توانند تمامی مراسم های مذهبی خود را در این کلیسا انجام دهند و احساس غربت در یک کشور خارجی را نداشته باشند. پِی ریزی بنای کلیسا از سنگ آهک بوده و دیواره های آن از سنگ و آجر، همچنین طاق آن نیز با آجرهای زیبا ساخته و طراحی شده است.
مسجد کبود تبریز، یکی از 4 مسجد آبی جهان
طول این کلیسای قابل بازدید تبریز 16 متر و عرض آن 14 متر است. یک ناقوس در ناقوسخانه ی کلیسا وجود دارد که توسط 4 ستون مربع شکل نگهداری می شود. در این چهار ستون 4 طاق وجود دارد که بیانگر نقاشی هایی از داستان انجیل (کتاب مقدس مسیحی ها) حضرت عیسی (ع) و حضرت مریم (س) است.
خیمه ای که در کلیسای مریم تبریز ساخته شده سبک معماری ارمنی دارد که برخی ا قسمت های به قرن 12 میلادی بر می گردد. علاوه بر این موارد ساختمان های الحاقی دیگری در منطقه وسیعی از کلیسا پراکنده شده اند. در این بنای مذهبی سنگ قبرهایی از اشخاص برجسته وجود دارد.
قدیمی ترین سنگ قبر این کلیسای قابل بازدید تبریز مربوط به قرن شانزدهم میلادی می باشد. کلیسای مذکور دارای یک لولای سنگی بوده که با توجه به تزئین، نوع طاق و مشخصات معماری می توان آن را به قرن 7 هجری قمری (13 میلادی) همزمان با دوره ایلخانیان نسبت داد.
تخریب کلیسای مریم مقدس با زلزله تبریز
ساختمان این کلیسا تا قبل از زلزله 1160 هجری شمسی یا همان سال 1780 میلادی به کلی تخریب شد. نه تنها کلیسای مریم مقدس بلکه تمام شهر به ویرانه ای تبدیل شد. ساختمانی که در حال حاضر وجود دارد مربوط به عصر صفویه می باشد. در آن زمان بر روی ویرانه های قبلی کلیسا، ساختمان جدید با همان طرح قبلی در دست ساخت قرار گرفت.
امامزاده سید حمزه تبریز، آرامش دهنده قلب ها
آدرس و ساعت بازدید کلیسای مریم مقدس تبریز
کلیسای زیبای مریم مقدس در میدان دیگ باشی تبریز یا همان میدان کوروش کبیر سابق قرار دارد. یکی از هتل های تبریز که در نزدیکی این کلیسا قرار دارد، هتل اهراب تبریز است. اما اگر می خواهید در دیگر هتل های تبریز اقامت داشته باشید، بهتر است با مشاوران پرشین هتل (021،43000020) در ارتباط باشید.
ساعت بازدید کلیسای مریم مقدس، مشخص نیست و گردشگران می توانند از این کلیسای قابل بازید تبریز، به مدت نیم ساعت دیدن کنند. توصیه می کنیم زمانی که شما وارد این مکان مقدس می شوید، شئونات مربوط به دین مسیحی ها را حفظ فرمایید.
دو اطلاع جالب از این کلیسا که کمتر کسی از آن خبر دارد اولی اعتراض شدید اولین شهید محراب آیت ا... قاضی طباطبایی؛ به شهردار وقت که قصد تخریب قستهای بیشتری از املاک کلیسا به بهانه تعریض یا احداث خیابان را داشتند که وقتی با بی توجهی مسئولان وقت شهر مواجه میشوند روز بعد همه علمای شهر را جهت ممانعت از تخریب یا یا تصرف بیشتر بسیج نموده و در محل حضور پیدا میکنند و همزمان نامه نگارهای های گسترده ای صورت میدهد و موجب حفظ کلیسا میشوند و دوم مادر شهید ارمنی دفاع مقدس؛ دراین کلیسا با قبول سفارش بافتنی زندگی خود را میگذارند که اغلب سفارش دهنده هایش خانواده های مسلمان هستند (البته تاکنون دوبار در تلویزیون اشاره شده است)