بست شیخ طبرسی مشهد که یکی از ورودی های اصلی حرم مطهر می باشد؛ حرم به معنی مکانی امن است که حرمت دارد به گونه ای که اگر مجرمی به آن جا پناه می برد، او را دستگیر نمی کردند و منتظر می ماندند تا از تحصن و بست نشینی خارج شود.
برای دسترسی راحت به بست شیخ طبرسی می توانید با بررسی سایت پرشین هتل هر یک از هتل های مشهد نزدیک به این درب حرم را که مطابق با سلیقه ی شما است را رزرو کنید. اصطلاح بست نشینی در گذشته به کار می رفت و به معنی پناه جستن و متحصن شدن در مکانی مذهبی بود.
مقبره شیخ طبرسی در صحن حرم مطهر
توضیحی کوتاه درباره بست شیخ طبرسی
بست در لغت به معنی بستن ، گره و جای تحصن است؛ یعنی محلی که مردم به هنگام اتهام و ترس به آن جا پناه می بردند مثل اماکن مذهبی و مقدس و نیز خانه علما و بزرگان. در گذشته به دلایل مختلف بست نشینی می کردند و همه آن ها مجرم نبودند بلکه اکثرا برای احقاق حق و به نشانه اعتراض به ظلم و این چنیین مسائلی تحصن می کردند.
بست شیخ طبرسی دارای سابقه و پیشینه
خلاصه این که بست نشینی دارای سابقه و پیشینه طولانی است و در دوره صفویه خیابان هایی در غرب و شرق صحن عتیق احداث شد و دو محوطه در شرق و غرب حرم که متصل به حرم امام رضا علیه السلام بود ایجاد شد که به تدریج به محلی برای بست نشینی و تحصن تبدیل گردید.
حرم مطهر رضوی دارای هشت بست می باشد .یکی از ورودی های اصلی تشرف به حرم امام هشتم (ع) ، بست شیخ طبرسی بوده که در قسمت شمالی صحن انقلاب قرار دارد و به خیابان طبرسی متصل می شود. بعد از پیروزی انقلاب این بست ، به عنوان ورودی برای اهالی خیابان طبرسی گشوده شد.
آرامگاه خواجه مراد مشهد در یک نگاه
شیخ حر عاملی و حسنعلی نخودکی، ورودی صحن طبرسی به خاک سپرده شده اند
دو عالم بزرگ یعنی شیخ حر عاملی و حسنعلی نخودکی در دروازه ورودی این بست به صحن انقلاب به خاک سپرده شده اند. سر در طبرسی دارای 51 غرفه است. که سردر میانی آن حدود 25 متر با طول دهانه حدود 13 متر است و این سازه بتنی و فلزی بوده و با سنگ و کاشی های معرق تزئین شده است.
آرامگاه خواجه اباصلت هروی مشهد را بشناسید
بست شیخ طبرسی مشهد در زمان شاه عباس صفوی
در زمان شاه عباس صفوی ، وی در رابطه با موضوعی نذر می کند و برای ادای نظرش با پای پیاده از اصفهان تا مشهد را طی می کند وقتی به مشهد می رسد از سمت بست شیخ طبرسی کنونی که در حال ورود به حرم بود ؛ با شخصی نابینا که در آنجا گدایی می کرد، روبه رو شد و به او گفت : چه مدت است که در این جا گدایی می کنی ؟ آن مرد پاسخ داد که از وقتی به دنیا آمدم کارم همین است . شاه عباس به او گفت در سفر بعدی اگر تو را در اینجا ببینم که در حال گدایی هستی دستور می دهم که گردنت را بزنند.
مدفن خواجه ربیع یا باغ خواجه ربیع؟
بعد از این ماجرا آن مرد نابینا دست دعا برای شفای خود برمی دارد و از امام رضا (ع) کمک می خواهد و در نهایت چشمانش بینا می شود و شفا می یابد. شاه عباس صفوی که دوباره برای زیارت به مشهد می آید می بیند که آن گدای نابینا، شفا گرفته است در برگشت به اصفهان او را با خود می برد و به مرور آن شخص یکی از سرداران سپاه وی می شود . نام او( الله وردی خان ) بود . الله وردی خان وصیت کرده بود که او را در حرم امام رضا (ع) به خاک بسپارند و اکنون در پشت پنجره فولاد و در زیر یک گنبد مسی پیکر وی مدفون است.