آرامگاه پیرپالاندوز مشهد مربوط به دوره صفوی ـ دوره معاصر است که در مشهد، خیابان نواب صفوی، ضلع شرقی حرم امام رضا (ع) واقع شده است. در واقع نام اصلی پیر پالاندوز شیخ محمد عارف می باشد که زندگینامه وی را در ادامه می خوانید.
آرامگاه خواجه ربیع مشهد کجا واقع است؟
آرامگاه پیر پالاندوز در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۳۷۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مقبره متعلق به محمد عارف عباسی، از عرفای بزرگ قرن دهم هجری است. بنای مزبور چهار ضلعی بوده و دارای گنبد پیازی شکل و ایوان آجری زیبا است.
آرامگاه خواجه مراد مشهد، افشاگر راز مامون
آرامگاه پیر پالاندوز مشهد و نمایی زیبا
در داخل بقعه بر سقف ها بقایای نقاشی هایی از دوران صفویه وجود دارد. بنا با کاشی های ساده فیروزه ای رنگ تزئین شده است. تاریخ ساخت بنا مربوط به سال 985 قمری می باشد. شخصیت به خاک سپرده آرامگاه پیرپالاندوز در مسجد گوهرشاد حرم مطهر می باشد. مرحوم شیخ پالاندوز در منطقه ی قریه کارده مشهد متولد شدند.
خواجه اباصلت هروی یار همیشگی امام رضا (ع)
چرا به شیخ عارف، پیرپالاندوز می گفتند؟
شیخ محمد عارف با توجه به اینکه از موقعیت خوبی در سطح جامعه برخوردار بود و می توانستند باتوجه به همین موقعیت اجتماعی خوب یک زندگی خیلی راحتی داشته باشند اما ایشان برای گذران زندگی خود پالاندوزی می کردند از این رو به شیخ عارف، پیرپالاندوز می گفتند و به این نام نزد مردم معروف بودند.
آیا مقبره شیخ طبرسی در خیابان طبرسی است؟
شیخ پیرپالاندوز و مقاله های عرفانی
شیخ پیرپالاندوز علاوه بر این که مقاله های زیادی در زمینه ی عرفان داشتند ضمن این که در زمینه ی خطاطی و کیمیاگری نیز تبحر خاصی داشتند، به گونه ای که نگارش هفت سوره قرآن به خط خوش این عالم فرهیخته می باشد که هم اکنون موجود است.
شیخ بهایی مشهد معمار حرم امام رضا (ع)
آرامگاه پیرپالاندوز در سال های مورد باسازی قرار گرفت که شامل درب ورودی، فضاهای طرفین و در رواق ها، صحن و قسمت اصلی آرامگاه می باشد. نمای دیوارهای بیرون آرامگاه با کاشی کار یهای بسیار زیبا و چشم نواز طراحی شده است که درون آنها را با نقش های هندسی و ترنج تزئین کرده اند. بگونه ای که نظر بسیاری از بازدید کنندگان را به خود جلب کرده است.