استانبول، شهری که علاوه بر اوراسیایی بودنش، به شهر هزار مسجد هم معروف است. دلیل این نامگذاری وجود مساجد بسیاری است که بر روی تپه های مختلف شهر قرار گرفته اند. یکی از مهم ترین و زیبا ترین مساجد استانبول، مسجد سلطان احمد استانبول است که در قدیمی ترین محله شهر، یعنی منطقه فاتیح قرار گرفته است. داستان های بسیاری پشت سر مسجد سلطان احمد استانبول گفته می شود که صحت آن ها مشخص نیست.
مسجد سلطان احمد استانبول به دستور سلطان احمد ساخته شد که نه تنها یکی از جاهای دیدنی استانبول بلکه جزئی از جاهای تاریخی استانبول هم محسوب می شود. اگر شما هم علاقه مند به فاش شدن رازهای این مسجد استانبول هستید، در ادامه همراه مجله گردشگری پرشین هتل باشید.
مسجد سلطان احمد استانبول کجا قرار دارد؟
مسجد سلطان احمد استانبول در محله ای به همین نام واقع شده که بسیاری از هتل های استانبول در این محلّه جای دارند. نزدیکی این مکان مذهبی به میدان تکسیم و خیابان استقلال سبب شده تا گردشگران به راحتی و با چند قدم پیاده روی به مکان های دیگری همچون کاخ توپکاپی استانبول و مسجد ایاصوفیه دسترسی داشته باشند.
اگر در یکی از هتل های میدان تکسیم اقامت دارید می توانید به راحتی با تراموا یا مترو استانبول راهی مسجد آبی استانبول یا همان سلطان احمد شوید. هرچند توصیه می کنیم لذت پیاده روی در خیابان استقلال تا رسیدن به مسجد بلو استانبول را از دست ندهید. در ادامه با معماری این مسجد زیبا آشنا خواهید شد.
معماری مسجد سلطان احمد استانبول
مسجد سلطان احمد استانبول دارای معماری اسلامی و عثمانی می باشد که البته رنگ و بوی معماری عثمانی در آن به وضوح قابل رویت است. شاید تصوّر کنید مسجد بلو یا همان مسجد آبی استانبول، یک مسجد جداگانه است که البته این تصوّری باطل می باشد. مسجد بلو استانبول همان مسجد سلطان احمد است که وجه تسمیه آن اقتباس شده از کاشی های ازنیک آبی رنگ آن می باشد که در گنبد و دیوار های داخلی مسجد استفاده شده است.
مسجد سلطان احمد استانبول به دستور سلطان احمد اول ساخته شد که تا 40 سال قبل حکومت او، مسجدی در استانبول بنا نشده بود. این مکان مذهبی استانبول طی 9 سال به سرانجام رسید و با اقتدار و شکوه، آغوش خود را به روی نمازگزاران باز کرد. نکته جالب توجّه اینجا است که این مسجد به صورت مکعّب مربّع ساخته شده و فضای بیرونی آن با گنبد هایی کوچک و گنبد اصلی مزین شده است.
مسجد سلطان احمد استانبول جهت تامین روشنایی خود از 200 پنجره زیبا و بزرگ بهره گرفته که در تمام روز روشنی بخش محفل مسجد است و در هنگام شب، لوستری بسیار شیک و بزرگ در مسجد وجود دارد که وظیفه تامین نور در مسجد را به عهده دارد. صحن تحتانی مسجد با 20 هزار کاشی سرامیک ظریف دست ساز (کاشی ازنیک) کفپوش شده تا درخشش و جلوه ای خاص تر، به جواهر آبی استانبول بدهد.
راز نهفته گلدسته های مسجد سلطان احمد استانبول
مسجد آبی استانبول به گونه ای طرّاحی شده که کلیّه نمازگزاران می توانند صدای امام جماعت را بشنوند و او را مشاهده نمایند. اما گلدسته های این مسجد یک داستان جنجالی دارد و آن هم ساخت 6 گلدسته در این مسجد بود که مخالفت شدید عالِمان را در پی داشت، زیرا تنها مسجد الحرام 6 گلدسته داشت که باید از دیگر مساجد جهان متمایز می بود. همین اتّفاق موجب شد تا سلطان احمد دستور ساخت یک مناره دیگر در مسجد الحرام را بدهد تا اختلاف نظر ها از بین برود.
مسجد بلو یا همان سلطان احمد در نزدیکی کاخ توپکاپی قرار گرفته که این کاخ نماد تمدّن عثمانی است و برای سالیان دراز، مهم ترین مقرّ فرماندهی محسوب می شده است. زمانی که در تنگه بسفر بر روی کشتی های کروز استانبول هستید، مناره های جذاب مسجد آبی را می توانید در قسمت قدیمی مسجد مشاهده نمایید که به خوبی می درخشند.
تفاوت مسجد سلطان احمد استانبول و ایا صوفیه
شبیه بودن معماری این 2 مکان تاریخی استانبول باعث شده تا عده ای نتوانند مسجد بلو را از کلیسای ایاصوفیه تشخیص دهند. اصلی ترین تفاوت مسجد سلطان احمد با ایا صوفیه، تعداد مناره های آن است. یکی دیگر از تفاوت های این 2 مکان مذهبی، کاشی های آبی رنگ مسجد بلو با کلیسای ایاصوفیه است.
یک سوال دیگر که ذهن گردشگران را مشغول کرده، تقابل کلیسای ایاصوفیه با مسجد بلو است. جهت رفع این دغدغه باید پاسخ دهیم سلطان احمد با ساخت این مسجد در برابر کلیسای ایا صوفیه قصد داشت تا معماری بی نظیر عثمانی و اسلامی را به رخ جهانیان بکشد تا بدانند معماری عثمانی دست کمی از معماری بیزانسی ندارد.
نکته های مهم زمان بازدید از مسجد بلو استانبول
با تمام ویژگی هایی که مسجد بلو استانبول دارد اما نمی توان در برخی از زمان ها به این مکان مذهبی مراجعه کرد. این زمان ها شامل برپایی نماز روز جمعه، برپایی نمازهای ظهر، عصر، شب و صبح می شود. پس از گذشت زمان های ذکر شده می توان به راحتی از این مکان مذهبی و تاریخی استانبول دیدن کرد.
هزینه ورودی مسجد سلطان احمد چقدر است؟
یکی از ویژگی های این مکان مذهبی، رایگان بودن آن است که هر کسی می تواند از این مسجد بازدید کند. توجه داشته باشید که در این مسجد علاوه بر مسلمانان، گردشگران مسیحی، یهودی و ... هم می توانند بازدید داشته باشند.
قبر سلطان احمد کجاست؟
قبر سلطان احمد و تمامی خاندان او در همین مسجد قرار گرفته تا نمازگزاران بعد از نماز های یومیه، با نثار فاتحه ای یادشان را گرامی بدارند. در این مسجد یک نکته وجود دارد و آن هم قبر های شاهزاده و همسران سلطان می باشد. نکته جالب دیگر اینکه بر سر مزار های هر شخصی بروید المانی متفاوت دیده می شود. اگر صاحب قبر مرد باشد یک کلاه بر بالای مزار قرار گرفته و قبری که صاحب آن زن است فاقد کلاه می باشد.
چگونه به مسجد سلطان احمد برویم؟
دسترسی به مسجد آبی استانبول بسیار ساده است، زیرا در منطقه فاتیح که تاریخی ترین نقطه استانبول محسوب می شود واقع می باشد. اگر در هتل های میدان تکسیم یا هتل های محله سلطان احمد اقامت داشته باشید می توانید با چند دقیقه پیاده روی به مسجد ذکر شده برسید. اگر هم در دیگر نقاط شهر هستید و می خواهید به این ابنیه ی مذهبی بروید، تراموا، اتوبوس، تاکسی و مترو استانبول به سهولت در دسترس شما خواهد بود.
آدرس مسجد سلطان احمد استانبول
Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:70, Fatih/İstanbul