سعدیه نامی آشنا برای علاقه مندان به شعر و شاعر ایرانی می باشد که سال های زیادی است بر سر زبان ها افتاده و افراد بسیاری را از خارج و داخل ایران به شهر شیراز می کشاند. سعدیه شیراز در واقع همان آرامگاه سعدی و مقبره یکی از بزرگترین و معروف ترین شاعر های ایرانی می باشد که در شهر زیبای شیراز قرار گرفته و جزء جاذبه های دیدنی و تاریخی این شهر محسوب می شود. 

آشنایی با مراکز تفریحی و گردشگری شیراز با یک کلیک

سعدیه در واقع بنایی زیبا در یک باغ منحصر به فرد می باشد که آرامشی عجیب را هنگام مراجعه به گردشگران عزیز منتقل خواهد کرد. کمتر کسی در سفر به شهر شیراز، بازدید از این مکان دیدنی را از دست می دهد. اگر شما نیز قصد سفر به شیراز را دارید، حتما از سعدیه در کنار تمامی برنامه های خود دیدن نمایید. پرشین هتل در این مقاله توضیحی کامل و جامع را بیان کرده تا با اطلاعات کامل، لذت بازدید از این مکان تاریخی را برای گردشگران دو چندان کند؛ با ما همراه باشید. 

تاریخچه ای درباره سعدیه و مقبره آن

سعدیه در واقع محل زندگی شاعر بزرگ سعدی بوده است که پس از مرگ وی در همین مکان نیز به خاک سپرده شد. پس از گذشت چند سال برا نخستین بار فردی به نام خواجه شمس الدین محمد صاحب دیوانی بر روی قبر سعدی مقبره ای را نهاد، اما با دستور یعقوب ذوالقدر که در سال 998 حمکرانی فارس را به عهده داشت، این مقبره به طور کامل تخریب شد و اثری از آن باقی نماند. 

سعدیه شیراز
نمایی از محوطه سعدیه در شب

سعدیه پس از تخریب مقبره نخستین در سال 1187 هجری قمری به دستور کریم خان زند جان تازه ای گرفت و عمارتی بر فراز قبر وی ساخته شد. این عمارت دارای دو طبقه بود؛ در طبقه زیرین راهرویی وجود داشت که از آن پلکان های طبقه بالایی شروع می شده است. این عمارت بر جای ماند و در سال 1301 دوران قاجاریه توسط فتحعلی خان مورد مرمت قرار گرفت. چند سال بعد نیز حبیب الله قوام الملک خان دستوری برای تعمیر و بازسازی این بنا را صادر کرد.

معرفی پیشینه ای از معماری و طراحی آرامگاه سعدی در شیراز 

نقشه و طراحی سعدیه شیراز در سال 1330 توسط فردی به نام فروغی به اتمام رسید. این فرد یک معمار مدرنیستی بود که علاقه بسیاری به تاریخ و فرهنگ پیشینه ایران نشان می داد. او اعتقاد داشت رابطه ساختمان ها از نظر ظاهر و سبک به دو دسته تقسیم می شوند که این دو دسته شامل رابطه ظاهری و رابطه حقیقی می باشند. آن فرد درباره رابطه ظاهری اشاره ای به معماری ساسانی داشت که با الگو برداری از معماری هخامنشی سعی داشتند تا خلق شباهت بین معماری ساسانی و هخامنشی را انجام دهند. 

اطلاعات و مطالبی کامل درباره حافظیه شیراز

البته طراحی بنای آرامگاه سعدیه را فروغی به تنهایی انجام نداد و در این امر از علی اکبر صادق نیز دعوت به همکاری نمود. این طراحی و نقشه عمارت الهام گرفته از عناصر معماری سنتی ایران بوده است که به گزارش انجمن ملی کشور اینگونه تعریف می شود: طرح معماری در این مجموعه شبیه به L انگلیسی می باشد که از یک ایوان ستون دار بلند و یک رواق کشیده تشکیل شده است. 

سعدیه شیراز
ساختمان سعدیه شیراز شبیه L  انگلیسی

بنای کنونی ساختمان سعدیه در شیراز با اقتباس از کاخ چهلستون می باشد که تلفیقی از معماری جدید و قدیم ایرانی در آن به کار رفته است. در واقع عمارتی که در زمان کریم خان زند بنا شده بود تا سال 1327 هجری شمسی ماندگار بود، اما در سال 1329 هجری شمسی توسط علی اصغر حکمت و با کمک انجمن آثار ملی ایران بنای کنونی جای آن را گرفت. افتتحایه عمارت سعدیه به طور رسمی در اریبهشت سال 1331 نیز انجام شد. ناگفته نماند که آندره گدار نیز نقشی در طراحی این عمارت نقش داشته و ساخت درب ورودی اصلی توسط این فرد بوده است. 

ساختار عمارت سعدیه در شیراز 

آرامگاه سعدیه شیراز دارای بخش های مختلفی می باشد که در نهایت این باغ بزرگ و زیبا را تشکیل داده اند. ابتدا به سراغ مقبره شیخ می رویم که سنگ قبر وی درست در مرکز عمارتی هشت ضلعی قرار گرفته و دارای یک سقف با کاشی کاری های فیروزه ای رنگ می باشد. شما با ورود به این عمارت در هفت ضلع آن کتیبه هایی مختلف را مشاهده خواهید کرد که در آن ها اشعاری از گلستان و بوستان، قصاید، بدایع و طیبات شیخ به خط ابراهیم بوذری حکاکی شده اند. متن کتیبه ای که بر روی قبر شیخ نصب شده است نیز توسط علی اصغر حکمت می باشد.

 

سعدیه شیراز
ستون های آرامگاه سعدیه در شیراز

در درون عمارت سعدیه قطعه سنگی وجود دارد که در زمان کریم خان زند بر سر در ورود نصب شده بود، اما در حادثه ای این کتیبه تخریب شد و اکنون سنگی از آن در داخل عمارت محافظت می شود. جالب است بدانید این قطعه سنگ در عملیات های انجام شده خاک برداری خیابان برای تعمیر آسفالت یافت شده و از دل خاک بیرون آمد. در سمت چب عمارت سعدیه نیز حوض ماهی قرار گرفته است که از نظر اعتقادات برای مردم گذشته ارزش بسیاری دارد. 

باغ عفیف آباد شیراز را بیشتر بشناسید

کاشی کاری های داخل حوض ماهی در سمت چپ سعدیه به سبک عمده سلجوقی است که در سال 1372 توسط کاشیکاری به نام تیرانداز طراحی شده و با کمک میراث فرهنگی کشور اجرا شد. یک نور گیر به شکل هشت ظلعی و دو نوگیر چهار ضلعی بر فراز این حوضچه قرار گرفته اند که باز تابی زیبا بر روی آب دارند. سعدیه دارای یک زیر زمین هم می باشد که شما می توانید برای صرف چای به آن مراجعه نمایید. همچنین دو ساختمان آجری در کنار حوضچه قرار دارند که یکی از آن ها مطلق به دفتر مجموعه و دیگری کتابخانه عمومی می باشد. 

سعدی، شاعر بزرگ و نویسنده توانمند 

می توان گفت امروزه حتی کودکان نام سعدی شیرازی را شنیده اند و اکثر افراد نیز این فرد را به عنوان یکی از بزرگترین شاعر های دوران گذشته می شناسند. با این وجود آشنایی کامل با این شیخ بزرگ می تواند جذابیتی دو چندان داشته باشد، ما در این بخش از مقاله معرفی جامعه را بیان کرده ایم که در ادامه به آن می پردازیم.

سعدیه شیراز
مقبره سعدیه شیراز

نام اصلی سعدی شیرازی مشرف و یا همان شرف االدین مصلح شیرازی می باشد که پس از خلق بوستان و گلستان به این صفت معروف شده است. شیخ در قرن هفتم هجری قمری می زیست که برخی از مراجعه تاریخ دقیق تولد او را 585 هجری قمری اعلام کرده اند و برخی دیگر سال 606 هجری قمری اشاره می کنند. در بیشتر کتاب ها و مراجعی که در دست است نیز سال فوت وی را سال 691 هجری قمری می دانند. 

سعدی از کودکی تا بزرگسالی و فوت

سعدی در شهر شیراز زاده شد، در همین شهر از کودکی زیست و در انتها نیز در همین شهر وفات یافت. شیخ در کودکی پدرش را از دست داد و مادرش نیز کازرونی بود. او از همان کودکی به خواندن و نوشتن علاقه بسیاری نشان می داد و همواره به این جهت به مکتب خانه ها می رفت و درس های ابتدایی و مقدماتی کسب دانش را همراه با دیگر دانش آموزان می آموخت. او در نو جوانی نیز به دنبال دانش و پژوهش بود، اما اوضاع نابسامان کشور در انتهای سلطنت سلطان محمد خوارزمشاه و حمله سلطان غیاث الدین خوارزمشاه به شیراز در سال 627 هجری قمری باعث شد نگذاشت به شدت اورا آزار می داد. 

باغ هفت تنان شیراز و اطلاعاتی جامع

از این رو سعدی به فکر ترک شیراز افتاد و در همان زمان نیز شهر شیراز که زادگاه اصلی وی بود را ترک کرد. او جهان گردی خود را در سال 1326 آغاز نمود و به شهر ها و کشور های مختلفی در خاورمیانه مانند هندوستان، حبشه، مصر و شمال آفریقا سفر کرد. حدود 30 سال از ترک شیراز توسط سعدی گذشت و در واقع این جهانگردی 30 سال ادامه داشت. محل دانش آموختن آن در نوجوانی و جوانی نیز مدرسه نظامیه بغداد بوده است.

سعدیه شیراز
محوطه باغ سعدیه شیراز

سعدی در گلستان و بوستان چندین بیت از سختی سفر های خود را آورده است که به خوبی نمایانگر عذاب های آن در سفر می باشد. روز سعدی نیز توسط مرکز سعدی شناسی ایران در سال 1381 روز اول اردیبهشت اعلام شده است. این روز در ابتدا تنها برای ایرانیان بوده، اما طبق نهاد های فرهنگی خارجی و داخلی در سال 1389 همان اول اردیبهشت ماه به عنوان روز جهانی سعدی مشخص شده است.

سعدیه کجاست و چگونه می توان از آن بازدید کرد؟

سعدیه در دامنه کوهی در شمال شرق ایران قرار گرفته است که برای دسترسی به آن می بایستی به انتهای خیابان بوستان مراجعه نمایید. درست در کنار این آرامگاه باغ دلگشا شیراز نیز قرار دارد که می توانید پس از بازدید، سری به این باغ هم بزنید. شما می توانید از روی نقشه راه های دسترسی به این مکان را بازدید نمایید و یا در هتل های شیراز با فاصله کم سعدیه مانند هتل بزرگ شیراز و یا هتل رویال شیراز اقامت داشته باشید. 

بیشتر بخوانید :
منابع :