اماکن زیارتی و مذهبی شیراز

معرفی اماکن مذهبی شیراز به همراه آثار تاریخی حومه شیراز و نام یک بنای سنگی شیراز

اماکن مذهبی شیراز نیز مانند آثار برجسته تاریخی آن بسیار مشهور و معروف است که شامل امامزاده ها، مساجد و ... می شوند. همانطور که می دانید ایران به دلیل این که همواره دوستدار اهل بیت بوده است پناهگاهی برای آنان محسوب می شده است. از این رو بیشتر امامزاده ها و آرامگاه هایشان در جای جای ایران قرار گرفته است که شهر شیراز نیز از این برکات بی نصیب نبوده است.
اماکن مذهبی شیراز و شناخت آن ها می تواند تاثیر به سزایی در کیفیت سفر شما بگذارد. از این رو با آگاهی کامل می توانید سفر خود را معنوی تر و پربار تر تجربه کنید. هر چند که بیشتر  ایرانیان شهر شیراز را با تخت جمشید و پاسارگاد می شناسند اما جاذبه های مذهبی بسیاری هم هستند که از نمادهای شیراز نیز محسوب می شوند. از این رو پرشین هتل تمام تلاش خود را می کند تا بهترین هتل های شیراز نزدیک به مکان های مذهبی را به شما معرفی کند تا دسترسی راحتی به امامزاده ها و آستانه شاه چراغ داشته باشید.
اماکن مذهبی شیراز مانند آستانه مبارکه شاهچراغ (ع) شاخص ترین مکان مذهبی در شهر نرگس ها است که مامن بسیاری از عاشقان دلخسته و حاجتمند است که برای حل مشکلات خود به جانب آرامگاه و مرقد مطهر آن می روند. در عنوان های بعدی به طور مختصری به شرح مرقد احمد بن موسی جعفر (ع) خواهیم پرداخت که همانطور می دانید ایشان برادر امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) می باشند. 
اماکن مذهبی شیراز از مسجد وکیل نیز جدا نیست، این مسجد خاص و زیبا که مربوط به سلسله زندیه است دارای معماری زیبایی بوده که زبان هر گردشگری را به تحسین باز می کند. مسجد نصیر الملک شیراز هم از دیگر جاذبه های مذهبی شیراز است که با رنگ کاشی های متفاوت خود توانسته به یکی از زیبا ترین مساجد ایران تبذیل شود. این مسجد با نام مسجد صورتی نیز شناخته می شود.

آرامگاه شاهچراغ (ع) مهم ترین مرکز مذهبی شیراز

مکان مذهبی شاه ‌چراغ (ع)، مهم ترین مرکز مذهبی شیراز است که پسر ارشد امام موسی کاظم (ع) در آن مدفون است. احمد بن موسی (ع) نام شاه چراغ است که برادر امام رضا (ع) نیز می باشند. بنابر گفته مورخان و راویان، ایشان به دنبال برادر خود عازم خراسان بودند که در میانه راه توسط افراد مامون عباسی در شهر شیراز به شهادت رسیدند. آرامگاه شاهچراغ و معماری ساختمان آن به دوره اتابکان در سنه ششم ه - ق بر می گردد. جهت اطلاعات بیشتر درباره شاه چراغ، بر روی کلمه مورد نظر کلیک کنید.

آرامگاه شاهچراغ شیراز
آرامگاه شاهچراغ شیراز

 
گنبد و بارگاه آرامگاه شاهچراغ دارای کاشی کاری های زیبایی است که در نوع خود کم نظیر بوده که البته ساختمان حال حاضر حرم مطهر شاه چراغ مربوط به دوره قاجار می شود. از دیگر نکته های جالب توجه این است که ساختمان، سازه و بنا آن شبیه امامزاده علی بن حمزه است. داخل حرم مطهر شاهچراغ  با آینه کاری های ریز و ظریف توسط هنرمندانی چیره دست تزئین شده و آیات قرآن با خطوط زیبای نستعلیق، فارسی و ... زینت بخش ستون های آرامگاه و حرم مطهر است. ناگفته نماند هتل زندیه شیراز نزدیک ترین هتل شیراز به شاه چراغ می باشد. 
بنای حرم مطهر شامل ایوانی در جلو و حرمی وسیع در پشت ایوان می باشد که چهار شاه نشین در چهار طرف آرامگاه قرار گرفته است. مسجد موجود در آرامگاه شاه چراغ سمت غربی حرم مطهر قرار دارد. ضریح نقره ای زیبای احمد بن موسی (ع) در زیر شاه نشین گنبد واقع شده است. صحن حرم مطهر شاهچراغ (ع) دارای یک استخر بزرگ همراه با آبنماهای زیبا است که درختان موجود در حیاط نیز بر جلوه آن افزوده است. سمت غرب صحن حرم مطهر شاه چراغ، مقبره ای وجود دارد که برادر شاهچراغ، سید میر محمد نیز در آن مکان دفن شده است.

آرامگاه محمد بن موسی (ع) در غرب شاهچراغ

همانطور که در مطالب بالا ذکر کردیم آرامگاه محمد بن موسی (ع) معروف به سید میر محمد در غرب صحن حرم مطهر شاه چراغ قرار گرفته است. این امامزاده دارای گنبد و بارگاهی منحصر به خود بوده و البته صاحب مقام بالایی می باشد که به آن سید میر عابد نیز می گویند. این امامزاده و شاهچراغ از یک مادر بوده که نام آن ام احمد بوده است که یکی از زنان فاضله امام هفتم بوده است. سید محمد بن موسی هم مانند دیگر خویشان خود از مدینه عازم خراسان می شوند تا برادر خود را زیارت کنند.
در رابطه با فوت این امامزاده سخنان ضد و نقیضی وجود دارد که سید محمد بن موسی رحلت یافته یا به شهادت رسیده است. طبق برخی منابع این امامزاده بعد از کشمکش های فراوان با حاکم فارس به شهادت رسیده اما برخی دیگر عقیده دارند ایشان رحلت کرده و با مرگ طبیعی از دنیا رفته اند. جهت مشاهده دقیق تر تمامی اطلاعات این امامزاده به منبع آن مراجعه کنید. نا گفته نماند هتل نصیر الملک شیراز از جمله هتل های شیراز است که نزدیک به آستانه سید محمد بن موسی (ع) و آستانه مقدس شاهچراغ قرار دارد.

امام زاده محمد بن موسی شیراز
امام زاده محمد بن موسی شیراز

امامزاده علی بن حمزه شیراز ساکن غاری به نام بابا کوهی

آرامگاه علی بن حمزه شیراز یکی دیگر از اماکن مذهبی شیراز است که بسیار مورد توجه قرار دارد. این امامزاده که در زمان خلفای ملعون عباسی می زیسته است تحت فشار فراوانی بوده که همین امر باعث فرار ایشان به سمت ایران و شهر شیراز می شود. این امامزاده به غاری (بابا کوهی) پناه می برند که اعتکاف و راز و نیاز خود را در داخل غار انجام می داده اند. طبق برخی روایات برای امرار معاش خود هیزم جمع می کرده و در دروازه استخر به فروش می رساندند.
امامزاده علی بن حمزه شیراز یک خال بر صورت داشت که همین نشانه باعث شد این امامزاده توسط ماموران عباسی شناخته شود و به شهادت برسد. بعد از گردن زدن این امامزاده سرش را به بغداد فرستادند و تن ایشان را در مکان فعلی (بالای پل دروازه اصفهان) دفن کردند. مرد نیک نامی به نام عضد الدوله دیلمی بر آن قبر بارگاهی ساخت و با دختر شریف بن زید اسود ازدواج نمود و بعد از فوت شریف بن زید، آن را در کنار آرامگاه علی بن حمزه دفن کرد. لازم به ذکر است نسب شریف بن زید به امام حسن مجتبی (ع) می رسد.

امامزاده علی بن حمزه شیراز
امامزاده علی بن حمزه شیراز

مقبره سید علاء الدین از دیگر برادران شاهچراغ

سید علاء الدین از دیگر اماکن مذهبی شیراز است که دست بر قضا از برادران شاهچراغ نیز می باشد. این امامزاده همسایه مسجد جمعه شیراز بوده و در کوچه پشتی آن واقع شده است. امامزاده سید علاء الدین گنبد و بارگاهی بلند داشته که به خوبی نمایان می باشد. این امامزاده نیز از فرزندان موسی بن جعفر است که از نظر فضیلت و معرفت جایگاه والایی دارند. صحن این امامزاده بسیار کوچک بوده اما فوق العاده با صفا است. 
در سمت غربی مقبره علاء الدین،قبرستان وسیعی وجود دارد که اکنون جزئی از محوطه صحن امامزاده می باشد. این بقعه زیبا هم مانند دیگر بقعه های امامزاده ها، دارای آینه کاری های ظریف و زیبا و کاشی کاری های فیروزه ای است که زبان هر زائری را به تحسین وا می دارد. یک مسجد در پشت ضریح قرار دارد که برای برپایی نماز و ... مورد استفاده قرار می گیرد. بنای مرکزی این امامزاده توسط فردی به نام قتلغ خان در زمان مغول (اواخر قرن هشتم یا اوایل قرن نهم) ساخته شد. کتیبه ای در سردر این امامزاده قرار دارد که نشان می دهد بازسازی نهایی آن توسط سلسله صفویه بوده است.

اثر تاریخی حومه شیراز و مسجدی به نام وکیل 

اثر تاریخی حومه شیراز بسیار زیاد است که دروازه قرآن و مسجد وکیل شیراز از جمله آن ها می باشند.مسجد وکیل شیراز از جمله آثار تاریخی  مذهبی شیراز است که در زمان سلسله زندیه بنا شده است. طراحی و معماری مسجد فوق العاده زیبا بوده که با سه قوس زیبا آراسته شده است. این سه قوس شامل درب ورودی، قوس واقع در زیر زمین و قوس مروارید شکل می شود که از شکوه و زیبایی خاصی برخوردار می باشند. این قوس ها تنها یک معماری جذاب مسجد وکیل است که در ادامه به دیگر معماری های آن اشاره می کنیم.
مسجد وکیل علاوه بر قوس های ذکر شده دارای کاشی کاری های خیره کننده، منبر مرمری و چهل و هشت ستون می باشد که مسلماً چشمان هر توریستی را خیره می کند. در این مسجد شیراز هماهنگی بسیار ملموسی وجود داشته که با ورود به آن حتماً متوجه آن خواهید شد. خطوط های منقوش بر کتیبه ها و ستون های مسجد، ستودنی بوده و به خوبی می توان زیبایی و اصالت آن را حس کرد. از جمله هتل های شیراز نزدیک به مسجد وکیل شیراز هتل زندیه شیراز می باشد.

مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز 

مسجد نصیر الملک یا مسجد صورتی شیراز

مسجد نصیرالملک شیراز از دیگر اماکن مذهبی شیراز است که تفاوت منحصر به فرد آن باعث معروف شدن مسجد شده است. همانطور که می دانید در ساخت مسجد از رنگ های سنگین و ترجیحاً آبی فیروزه ای استفاده می شود که فضایی معنوی تر حاکم فضای مسجد شود. از زیبایی های این مسجد وجود رنگ های متفاوتی است که به رنگین کمکان شهرت دارد. دلیل آن هم نورهای تابیده شده بر روی شیشه رنگی های مسجد است که سبب شده رنگ هایی خارق العاده و بی نظبیر ایجاد شود.
حال شاید بگویید چرا مسجد صورتی نام دارد؟ پاسخ آن بسیار ساده است چون در کاشی کاری های این مسجد، رنگ صورتی و رنگ های روشن به کاربرده شده است که در مطلب بالا به تفاوت آن با دیگر مسجد ها اشاره کردیم. این مکان زیبا و مذهبی شیراز در 30 خردادماه 58 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. مقرنس های موجود در مسجد بی مانند بوده که کتبهی ورودی آن با کاشی های 7 رنگ آذین شده است. مسجد صورتی دو درب بزرگ دارد که در سنگ مرمر بالای آن شعر هایی از شوریده شیراز حک می باشد.

زیبا ترین مسجد ایران
زیبا ترین مسجد ایران

مسجد جامع عتیق شیراز، قدیمی ترین مسجد شیراز

مسجد جامع شیراز از قدیمی ترین مساجد شیراز است که به تنهایی یک مکان مذهبی مهم در شیراز محسوب می شود. این مسجد به نام مسجد جمعه یا مسجد آدینه نیز شناخته می شود. این مسجد کهن در شرق حرم مطهر شاه چراغ جای دارد که نمازگزاران بعد از ادای فریضه نماز جمعه می توانند به پا بوسی احمد بن موسی (ع) مشرف شوند و فیض معنوی خود را کامل نمایند. نا گفته نماند یکی از ورودی های مسجد، داخل صحن حرم شاهچراغ است. طبق کاوش باستان شناسان مسجد جامع شیراز بر روی بقایای یک عبادتگاه (آتشکده) ساخته شده است.
جالب اینجا است که نقشه ی قبلی آن آتشکده بر روی طراحی و سازه مسجد جامع شیراز تاثیر گذار بوده است. طبق تاریخ موجود ساخت بنای مسجد به سلسله صفاریان بر می گردد که نام پادشاه دوم این سلسله عمرولیث صفاری بوده است. سپس این مسجد در اواسط قرن هشتم هجری قمری به دستور شاه اسحاق اینجو مرمت و بازسازی شد. این شاه مشهور ترین پادشاه عصر آل اینجو بوده که حافظ شیرازی هم، در زمان این شاه زندگی می کرده است. از دیگر نکته های مهم این مسجد وجود دارالمصحف است که حافظان قرآن به این مکان برای تلاوت قرآن میامدند که ازقضا یکی از آن ها خواجه حافظ شیرازی بوده است.

کلیسای مریم مقدس شیراز از دیگر اماکن مذهبی شیراز

در میان ساختمان‌های مذهبی مسلمانان که بیشتر به دوره‌ی قاجار و صفوی تعلق دارند کلیساهایی هم وجود دارند که نشان از دین مسیحیت در آن منطقه یا شهر را می دهد. یک صلیب کوچک بر پشت بام یک ساختمان خودنمایی می کند که توجه توریست ها را به خود جلب می کند. از همه جالب تر این که در این کلیسا، هیچ نشانه ای از سازه های کلیسا وجود ندارد. ساختمان کلیسای ارامنه یا مریم مقدس شیراز در بین ساختمان های بلند شهر شیراز گم شده، بگونه ای که حتی ساکنان منطقه نیز از آن بی خبرند.
قدمت بنای اصلی کلیسای مریم مقدس در شیراز به سال 1040 هجری شمسی بر می گردد که مربوط به عصر صفوی است. تالار کلیسا نیز با هنر ظریف باستانی قرن 17 میلادی ساخته شده که در نوع خود بی نظیر است. نقاشی های موجود بر روی سقف چوبی کلیسا به قدری زیبا بوده که در هیچ کدام از کلیساهای ایران دیده نشده است. گچبری های فوق العاده زیبای موجود در کلیسا هم، زبان را از وصف زیبایی شان قاصر می کند. در ورودی این کلیسا کاکتوس های مختلف به همراه شمعدان هایی بلند وجود دارد که جلوه ای خاص به کلیسا داده است.

کلیسای شیراز
کلیسای شیراز

مکانی سنگی در شیراز به نام تخت جمشید

تخت جمشید نامی پر ابهت و بلند آوازه که تمامی مردم جهان آن را می شناسند و از عجایب سازه ای آن با خبرند. این مکان سنگی شیراز نیز دارای اصالت و تاریخ ایران باستان است که نقش رستم، تالار پاسارگاد، مجسمه های پرسپولیس و ... در این مکان جای گرفته اند. مقبره کوروش کبیر نیز در این مکان سنگی شیراز جای گرفته که پدر ایران به شمار می رودو اولین پادشاهی که قوانین عادلانه و منصفانه ای را وضع کرد کوروش بود که یکی از سخنان این مرد بزرگ، بر سردر سازمان ملل متحد نگاشته شده است. این سخن همان کلمه های معروف پندار نیک، رفتار نیک و گفتار نیک نام دارد که در لوحی سنگی حک شده و اولین منشور حقوق بشر اعلام شده که به 6 زبان رسمی دنیا منتشر شده است. البته شعر سعدی نیز بر سردر این سازمان هم حک شده است.

نماد تمدن ایران
نماد تمدن ایران

حرف آخر درباره اماکن مذهبی شیراز

بر کسی پوشیده نیست که شیراز شهر تاریخ و تمدن ایران است اما از مراکز مذهبی شیراز هم نباید غافل ماند که در نوع خود جذاب و بی نظیر هستند. در این مطلب سعی شده است که تمام اطلاعات اماکن مذهبی شیراز در دسترس شما قرار بگیرد تا اگر هم به دنبال نام یک بنای سنگی در شیراز می گردید تخت جمشید نام دارد که عظیم ترین سازه های هخامنشی و ایرانی در آن وجود دارد که در مطلب بالا ذکر شده است.

لیست اماکن زیارتی و مذهبی شیراز

شاهچراغ شیراز | تاریخچه، معماری تا حادثه های تلخ + عکس
شاهچراغ شیراز، مکانی بسیار مذهبی و مهم که بعد از مشهد و قم رتبه سومین را به خود اختصاص داده است. شاهچراغ برادر امام رضا علیه السلام و حضرت فاطمه ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
محمد بن موسی کاظم شیراز
شهر شیراز مامن بسیاری از مراکز مذهبی است که آرامگاه محمد بن موسی کاظم شیراز یکی ازآن ها می باشد که در غرب صحن حرم مطهر شاهچراغ قرار گرفته است. ...
عاطفه بیدرنگ عاطفه بیدرنگ
 مسجد وکیل شیراز ، میراثی از سلسله زندیه
مسجد وکیل شیراز یکی از جاذبه های مهم در شهر زیبای شیراز است که به دستور کریم خان زند ساخته شد. این مسجد که به مسجد شاهی معروف است در ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
مسجد نصیرالملک شیراز | مشهور به مسجد صورتی شیراز
مسجد نصیرالملک شیراز یا همان مسجد صورتی از دیگر مکان های مذهبی شیراز است که از دیگر مساجد ایران منحصر به فرد تر می باشد. دلیل این انحصاری بودن هم ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی