قطار شهری مشهد یا مترو مشهد یکی از مهم ترین وسایل حمل و نقل عمومی در داخل شهر مشهد به شمار می رود. مسئول ساخت مترو مشهد و بهره برداری از ترابر ریلی شرکت قطار شهری مشهد (زیر نظر شهرداری مشهد) می باشد. خط 1 مترو مشهد برای اولین بار در سال 89 وارد عرصه حمل و نقل عمومی شد.
قطار شهری مشهد در حال حاضر بیش از 6 میلیون نفر را جا به جا می کند که در نوع خود بی نظیر است. البته طبق برآوردها این میزان جا به جایی در سال های آینده برای زائران تور مشهد و مجاوران به بیش از 7 میلیون نفر می رسد. طبق آخرین آمار سال 98، 51 میلیون نفر شهروند و زائر از طریق مترو عبور و مرور داشته اند. با گسترش شهر مشهد و افزایش جمعیت می طلبد که این شهر مقدس دارای 4 خط مترو باشد.
با راهنمای مسافر مشهد بدون تور لیدر بگردید
قطار شهری مشهد و معرفی خط 1
قطار شهری مشهد در ابتدا فقط 1 خط مترو داشت که از ایستگاه غدیر به سمت ایستگاه وکیل آباد و بالعکس تردد می کرد. خط 1 مترو مشهد مقدس 19 کیلومتر طول دارد. اما به دلیل تقاضای بالا و چشم انداز بهتر برای زائران، با اضافه شدن 2 ایستگاه (بوستان ریحانه و فرودگاه مشهد) به 24 کیلومتر طول رسید.
اکنون قطار شهری مشهد از فرودگاه شهید هاشمی نژاد به سمت ایستگاه وکیل آباد حرکت می کند. این مسیر ریلی، 10،5 کیلومتر زیر زمین (از ایستگاه فرودگاه تا آزادی زیر زمین) و 8،5 کیلومتر در سطح شهر (از ایستگاه پارک ملت تا وکیل آباد) می باشد. خط 1 مترو در تقاطع همسطح میدان تقی آباد (ایستگاه شریعتی) جدا شده و به خط 2 مترو وصل می شود.
آن دسته از افرادی که می خواهند از خط 1 قطار شهری مشهد سوار خط 2 مترو مشهد شوند باید در ایستگاه شریعتی پیاده شوند و با توجه به تابلو هایی که برای راهنمایی نصب شده، به سمت خط 2 مترو بروند. توجه داشته باشید که طراحی و اجرای خط 1 مترو به طور LRT (قطار سبک) صورت پذیرفته است.
برای رفتن به مکان های مهم در این ایستگاه های خط 1 پیاده شوید:
بسیج : دسترسی به حرم امام رضا (ع) با خطوط بی آر تی، دسترسی به هتل های مشهد نظیر هتل قصر طلایی، هتل درویشی و هتل الماس 2 مشهد
شریعتی : دسترسی به خط 2 و بیمارستان های قائم و امام رضا (ع)
آزادی : دسترسی به بلوار سجاد، بزرگراه آزادی و بزرگراه وکیل آباد
پارک ملت : دسترسی به بوستان ملت و شهربازی آن
صدف : جهت رسیدن به دادگاه عمومی و انقلاب مشهد
نمایشگاه : جهت دسترسی به نمایشگاه بین المللی مشهد و پارک چهل بازه
وکیل آباد : برای رسیدن به بوستان وکیل آباد، باغ وحش، ییلاقات طرقبه و شاندیز
خط 2 قطار شهری مشهد
خط 2 مترو مشهد در سال 94 به بهره برداری رسید. خط 2 مترو مشهد از واگن هایی بزرگ تر به نسبت خط 1 برخوردار است. این مسیر از انتهای طبرسی شمالی که تقریبا حوالی روستای کشف رود است شروع و تا ایستگاه شهید کاوه (بلوار پیروزی) ادامه می یابد. البته ایستگاه سلامت نیز در دست احداث می باشد.
هتل های نزدیک اماکن مهم چه نام دارند؟
خط 2 مترو مشهد به جمعیت بسیاری که در این منطقه محروم سکنی گزیدند، خدمت رسانی می کند. بدین گونه که با پیمودن مسیری کوتاه به ایستگاه های قطار شهری می رسند. مسیر خط 2 بعد گذر از ایستگاه های طبرسی، ولایت و فجر از بزرگراه شهید بابا نظر (کمربندی یا صدمتری) عبور می کند.
پس از این طی نمودن این مسیر توسط قطار شهری مشهد ایستگاه نبوت، ایستگاه شهید مفتح، ایستگاه راه آهن، ایستگاه میدان شهدا، ایستگاه سعدی، ایستگاه شریعتی (متصل کننده خط 2 و خط 1 به یکدیگر)، ایستگاه الندشت، ایستگاه کوهسنگی و ایستگاه شهید کاوه در پیش روی شما خواهد بود.
فاز اول خط 2 مترو مشهد منحصر به 6 ایستگاه می شد. پس از حفر این مسیر تصمیم بر آن شد تا در 6 ماه دوم سال 95، دیگر ایستگاه های خط 2 احداث و فعال شوند. 2 اسفند 95 فاز اول خط 2 به بهره برداری رسید. سپس در مرداد 96 ایستگاه شهید مفتح که از فاز 2 مترو بود، احداث شد.
دیگر فازهای خط 2 مترو مشهد
خط 2 مترو مشهد در 29 اسفند 96 به ایستگاه سعدی و شریعتی رسید. پس از انجام تست آزمایشی، سرانجام در 17 اردیبهشت 97 خط 2 مترو به طور رسمی توسط رئیس جمهور وقت (حسن روحانی) افتتاح گردید. پس از گذشت 1 سال و 3 ماه ایستگاه شهید کاوه (5 مرداد 98)؛ بعد از 3 ماه ایستگاه الندشت (آبان 98) و بالاخره در 19 آذر 98 ایستگاه کوهسنگی به بهره برداری رسیدند.
هم اکنون خط 2 مترو شهر مشهد با 12 ایستگاه افراد بسیاری را جا به جا می کند. ساعت حرکت خط 2 مترو از 6 صبح تا 10 شب است. برای هر قطار باید 10 دقیقه زمان سپری کنید. طول خط 2 مترو 13.8 کیلومتر می باشد. البته هنوز ایستگاه سلامت در دست احداث بوده که پس از پایان آن؛ به خط 2 اضافه می گردد.
برای دسترسی به مکان های مهم، در این ایستگاه های خط 2 پیاده شوید:
میدان شهدا : دسترسی به حرم مطهر توسط خطوط تندرو
کوهسنگی : دسترسی به بوستان کوهسنگی و خیابان کوهسنگی
الندشت : دسترسی دادگاه عمومی و کیفری انقلاب مشهد
شریعتی : دسترسی به خط 1 مترو، زیست خاور و بیمارستان های قائم و امام رضا (ع)
مفتح : دسترسی به بازار مانتو مشهد و بازار فردوسی مشهد
فجر: دسترسی به بزرگراه شهید بابا نظر
بیمارستان های مجهز مشهد در یک نگاه
قطار شهری مشهد و خط 3
تا بدین جای مطلب با خطوط فعال قطار شهری مشهد آشنا شده اید، حال وقت آن رسیده تا به شرح خط 3 مترو بپردازیم. شاید بتوان گفت طولانی ترین خط مترو مشهد همین خط 3 است که بیش از 28 کیلومتر طول دارد. این خط از قطار شهری مشهد، ایستگاه شهرک ابوذر را به سمت ایستگاه الهیه ترک می کند.
خط 3 مترو مشهد 24 ایستگاه را شامل می شود که جنوب شرق را به شمال غرب متصل می کند. زمانی که این فاز از مترو افتتاح شود مسیر های ذیل را می پیماید. اول از پایانه امام رضا (ع) به سمت حرم امام رضا حرکت می کند. بعد گذر از چهاراه شهدا به میدان شهدا می رسد. بیشترین سرویس دهی به زائران و مجاوران در این ایستگاه و خط ارائه می شود.
پس ازآن خط 3 به سمت میدان فردوسی، میدان جانباز، بزرگراه امام علی و در نهایت به اراضی امامیه منتهی می شود. ایستگاه پایانی خط 3 مترو، پایانه الهیه (ترمینال جدید اتوبوس های درون شهری) است. طبق گمانه زنی ها چنین بر می آید که بیش از 20 هزار مسافر در ساعت، با این خط مترو جا به جا شوند. در مجموع اراضی که تحت پوشش مترو قرار می گیرند به 46 هکتار می رسد.
زمان افتتاح خط 3 مترو مشهد
عملیات اجرایی ساخت خط 3 در 24 خرداد 94 کلید خورد. این تاریخ برابر با ولادت با سعادت امام زمان (عج) بود. هم اکنون پیشرفت خط 3، حفاری 14 کیلومتری آن می باشد. پیش بینی ها نشان می دهد زمان افتتاح خط 3 مترو مشهد در فاز اول، سال 1400 باشد. در ادامه توضیحاتی درباره خط 4 مترو شهر مشهد داده ایم.
خط 4 مترو مشهد
در سال های آینده خط 4 مترو مشهد افتتاح خواهد شد که از شرق مشهد به شمال مشهد حرکت خواهد کرد. این خط از قطار شهری مشهد از بلوار حر با طی مسافتی 17.5 کیلومتری به سمت خواجه ربیع (و بالعکس) حرکت می کند. خط 4 مترو از خواجه ربیع حرکت کرده و با عبور از میدان شهدا؛ به حرم می رسد.
سپس از قسمت شمالی حرم مطهر عبور کرده و به بلوار مصلی، میدان شهید عباس پور، شهرک شهید رجایی، جاده سرخس و در نهایت به بلوار حر می رسد. با افتتاح شدن این خط مترو، بیشترین سرویس دهی به زائران امام هشتم داده خواهد شد. از زمان افتتاح خط 4 قطار شهری مشهد، اطلاعات موثقی در دسترس نیست.
تور یک روزه مشهد برای کار یا درمان؟
آیا من کارت برای پرداخت هزینه قطار شهری به صرفه است؟
سوالی بسیار به جا که شاید برای برخی از زائران دغدغه ای مهم باشد. در واقع باید بگوییم استفاده از من کارت برای شهروندان مناسب است. چون به طور روزمره از آن استفاده می کنند. اما برای زائران بهترین روش پرداخت هزینه قطار شهری، کیو آر کد و تهیه بلیط تک سفره یا دو سفره است.
البته باید به این مسئله نیز توجه کرد که اگر زائران به طور مداوم (تقریبا هر ماه) راهی شهر مشهد می شوند؛ معقول ترین راه پرداخت هزینه استفاده از من کارت است. پس شما هم می توانید با توجه به نوع سفر یا تعداد دفعات استفاده از من کارت، اقدام به تهیه بلیط تک سفره یا دو سفره، استفاده از کیو آر کد یا من کارت نمایید.
قیمت سفر به مشهد به چه عواملی بستگی دارد؟
مدیر عامل قطار شهری مشهد کیست؟
مدیر عامل قطار شهری مشهد آقای وحید مبین مقدم هستند که زحمات ایشان در زمینه خدمات رسانی، ستودنی است. در ادامه به نام رئیس هیأت مدیره و دیگر افراد دخیل اشاره شده است:
مهدی حاتمی: رئیس هیأت مدیره
سید کمال الدین شاهچراغی : نایب رئیس هیأت مدیره
مجتبی جعفر زاده : عضو هیأت مدیره
مجتبی زمانیان وحیدی : عضو هیأت مدیره
سید مهدی علوی مقدم : عضو هیأت مدیره