اماکن زیارتی و مذهبی کیش
توضیحات جامع درباره ابنیه های مذهبی کیش و معرفی مساجد اهل شیعه و اهل سنت
مراکز مذهبی کیش و مساجد در تمامی اقصی نقاط ایران و جهان حائز اهمیت بوده و نشان از اسلامی بودن آن منطقه دارد. در هر منطقه ای که مسجد بیشتر باشد مسلماً مردمان به اسلام و دین بیشتر اهمیت می دهند. از این رو در ساخت مساجد که محل عبادت مسلمانان می باشد توجه زیادی شده تا در هر منطقه ای و هر عصری به بهترین نحو ساخته شوند تا برای نسل های آینده اثری ماندگار باشد. از دیگر جاذبه های کیش وجود بناهای تاریخی سنتی و بناهای مدرن آن است که باعث جذب گردشگر شده است.
مراکز مذهبی کیش درست است که تعداد کمی دارد اما همان تعداد نیز از تاریخ و تمدنی پرگوهر برخوردار می باشند. جزیره کیش مانند دیگر شهر های ایران دارای امامزاده ها و مقبره های مذهبی نیست اما در این مطلب قصد داریم شما را با تاریخچه مسجد سازی در جنوب ایران و تعدادی از مسجد های مهم جزیره کیش آشنا کنیم.
مراکز مذهبی کیش شامل مسجد امیر المومنین، مسجد امیر (ع)، مسجد نور، مسجد ماشه و ... می شود که انگشت شمار هستند اما دارای ریشه ای قوی بوده و جزئی از تاریخ جزیره کیش محسوب می شوند. در ادامه مطلب به شرح هرکدام از مسجد های جزیره کیش می پردازیم.
مسجد ماشه کیش جزئی از مراکز مذهبی کیش
مسجد ماشه جزیره کیش یکی از مراکز مذهبی کیش است که از قدمتی صد و بیست ساله برخوردار بوده و دارای معماری قوی و زیبایی می باشد که در نوع خود خاص است. این مسجد در محله ای به نام ماشه قرار دارد که یکی از محله های قدیمی جزیره محسوب می شود.
مرکز مذهبی مسجد ماشه کیش در نزدیکی ساحل این جزیره مرجانی قرار دارد که موقعیت مکانی آن در شمال شرق جزیره کیش می باشد. همانطور که می دانید بیشتر کیشوندان و قدیمی های محله کیش مسلمان و اهل سنت هستند که برای ساخت مساجد همت زیادی به خرج می دهند. از این رو در ادامه به معرفی موسس مسجد ماشه کیش می پردازیم.
موسس مرکز مذهبی مسجد ماشه کیش چه کسی است؟
این مرکز مذهبی (مسجد ماشه) توسط شخصی به نام عبدالحسین نور در سال 1285 هجری شمسی ساخته شد تا نامی نیک برای خود به جا بگذارد. این مرد فهیم از موفق ترین تاجران جزیره کیش بود که تجارت مروارید داشت. معماری مسجد باستانی بوده و به قدری مستحکم می باشد که بعد از گذشت سال ها و شرایط جوی جزیره هیچ آسیبی ندیده و هنوز استوار و پا برجا مانده است. این مسجد زیبا و کم نظیر کیش به شماره ثبت 2194 در 27 دی ماه سال 77 به ثبت آثار ملی ایران رسید تا یادگاری برای آیندگان باشد.
مسجد خاتم الانبیاء کیش، مهم ترین مرکز مذهبی کیش
مسجد خاتم الانبیاء کیش از دیگر مراکز مذهبی کیش و مهم ترین مرکز مذهبی جزیره است که دارای 2 گلدسته زیبا و بلند می باشد که در کنار ساحل زیبای جزیره کیش واقع شده است. این مرکز مذهبی کیش بزرگ ترین مسجد کیش بوده و برای برپایی نماز جمعه ، تمامی کیشوندان به این مسجد مراجعه می کنند. لازم به ذکر است این مسجد برای شیعیان بوده که البته در کنار دیگر مساجد کیش که مربوط به اهل تسنن است با صلح و دوستی به مراودت می پردازند.
مسجد خاتم الانبیاء کیش خودش به تنهایی یک جاذبه محسوب می شود که انعکاس نمای مسجد در آب های نیلگون خلیج فارس بسیار تحسین برانگیز است. نا گفته نماند تمامی مراسم های مذهبی در ایام سوگواری و شهادت امام حسین (ع) در مسجد خاتم الانبیاء کیش برگزار می شود. این ابنیه مذهبی در منطقه سفین کیش واقع شده است.
مسجد جامع نور کیش، مرکز مذهبی کیش برای اهل تسنن
مسجد جامع نور کیش یکی از مساجد مهم در جزیره کیش است که مربوط به اهل تسنن می باشد. این مسجد زیبا و منحصر به فرد دارای معماری ایرانی و اسلامی است که مانند دیگر ابنیه های مذهبی دارای منارهایی بلند و زیبا می باشد. این مسجد کیش، مسجد جامع اهل تسنن بوده که برای برپایی نماز جمعه و مراسم های مذهبی خود به این مسجد وسیع مراجعه می کنند.
مسجد جامع نور کیش در منطقه قدیمی میر مهنا (سفین سابق) قرار دارد که بیشتر اهلی این منطقه اهل سنت بوده و برای این مسجد ارزش بسیاری قائل هستند. از دیگر نکته های مثبت جزیره این است که وحدت را می توان در میان اهل تشیع و اهل تسنن به خوبی مشاهده کرد.
مرکز مذهبی کیش به نام مسجد امیرالمومنین (ع)
مسجد امیر المومنین (ع) کیش یکی دیگر از مراکز مذهبی جزیره کیش محسوب می شود که از ساختمانی زیبا و سفید و البته قدیمی و تاریخی برخوردار می باشد. این مسجد زیبا و منحصر به فرد متعلق به شیعیان بوده و در منطقه ی ماشه جزیره قرار دارد. این مسجد از بهترین مساجد جزیره است که هیچگاه از رونق نیوفتاده و دائماً محل عبادت مسلمانان مخصوصاً شیعیان علی ابن ابی طالب (ع) است.
مسجد امیر المومنین کیش دومین مسجد مهم جزیره است که در دوره قاجار ساخته شده و قدمتی نزدیک به 80 سال دارد. این مسجد زیبا و شیعه در نزدیکی مسجد ماشه قرار دارد که مربوط به اهل تسنن می باشد. این مسجد زیبا توسط اداره میراث فرهنگی و گردشگری جزیره کیش مورد مرمت و بهسازی قرار گرفت و در آذرماه 1377 به ثبت آثار ملی ایران با شماره 2193 رسید.
ناگفته نماند مسجد سید شبر نیز نام دیگر مسجد امیر المومنین (ع) که در اویل 1350 تنها مسجد شیعه در جزیره محسوب می شد که با انتقال اهالی ماشه به منطقه سفین تبدیل به منطقه ای شیعه نشین شد. با این که 12 مسجد شیعه در جزیره فعال هستند اما هنوز هم این مسجد 80 ساله پررونق است.
مسجد امام حسن مجتبی (ع) از دیگر مراکز مذهبی کیش
یکی دیگر از مراکز مذهبی کیش مسجد امام حسن مجتبی (ع) است که در شهرک صدف جزیره کیش واقع شده و دارای ساختمانی زیبا و دلنشین است. از زیبایی این مسجد جزیره کیش محوطه آن است که با نخل های زیبا و سبز آراسته شده که بر جذابیت مسجد امام حسن مجتبی افزوده است.
مسجد امام حسن مجتبی (ع) به دلیل موقعیت مکانی خوبی که دارد به اماکن بسیاری دسترسی داشته و به بسیاری از هتل های کیش نزدیک می باشد مثل هتل ویدا کیش که از طریق سایت پرشین هتل میتوانید رزرو خود را انجام دهید. از دیگر ویژگی های این مسجد وجود پنج شهید جزیره کیش است که این مسجد را به مکانی زیارتی و سیاحتی تبدیل کرده است.
شگفت انگیز ترین مکان مذهبی کیش چه نام دارد؟
این سوال شاید ذهن بسیاری از گردشگران را درگیر خود کند که چگونه می شود مسجدی بر روی آب ساخته شود؟ اما همین مسجد در حال ساخت، شگفت انگیز ترین مکان مذهبی کیش است. اگر به زمان پیامبران رجوع کنیم در خواهیم یافت که اولین عبادتگاه ساخته شده بر روی آب، متعلق به زمان حضرت سلیمان می باشد که در عنوان بعدی به طور مفصل شرح خواهیم داد.
مسجدی که بر روی آب های کیش قرار است ساخته شود دارای 2 مناره زیبا بوده و در مساحتی به متراژ 170 متر مربع در 2 طبقه ساخته می شود. کلنگ این مسجد به زمین خورده است و قرار است پایه های اصلی این مسجد روی آب، در خشکی باشد و ساختمان مسجد بر روی آب های خلیج فارس توسط سازمان منطقه آزاد کیش ساخته شود. نا گفته نماند هزینه های مسجد که بر روی خشکی انجام می شود به عهده یک خیر نیکوکار می باشد.
البته این مسجد در ایران شگفت انگیز محسوب می شود زیرا در دیگر نقاط جهان چنین مساجدی وجود دارد که نام آن ها مسجد کریستال در کشور مالزی، مسجد فاطمه الزهرا (س) در شهر جده عربستان و ... می باشد که بسیار منحصر به فرد و زیبا ساخته شده اند. در ادامه مطلب نگاهی به تاریخچه ساخت عبادتگاه بر روی آب در جهان خواهیم انداخت.
تاریخچه عبادتگاه بر روی آب به چه زمانی بر می گردد؟
همانطور که می دانید حضرت سلیمان قدرتی داشتند که تمامی عناصر جهان به فرمان خداوند متعال، تحت سلطه ایشان بودند. در زمانی که حضرت سلیمان ملکه صبا را به سمت خود فراخواند (اورشلیم منطقه ای مهم و مذهبی در فلسطین اشغالی) تا آن را به خداپرستی دعوت کند عبادتگاهی برروی آب ساخت تا قدرت خداوند را به خوبی نشان دهد.
حضرت سلیمان با همان قدرتی که داشتند در یک چشم برهم زدن عبادتگاهی بر روی آب ساختند که بسیار زیبا و مجلل بود. زمانی که ملکه صبا (بلقیس نام ملکه صبا است که خورشید پرست بود) وارد این عبادتگاه شد از زیبایی و ساخت آن به حیرت ماند و از حضرت سلیمان حکایت آن را جویا شد و پرسید: چگونه در زمان کم توانسته اید چنین عبادت گاهی را بسازید؟ حضرت سلیمان در پاسخ به بلقیس ملکه صبا گفتند: این قدرت خدای من است که چنین بنایی را در یک آن ایجاد کرده است، حال تو بگو خدایی که تو می پرستی چه قدرتی دارد؟.
ملکه صبا در پاسخ به حضرت سلیمان گفت: خدای من روزها طلوع می کند و در زمان خواب غروب می کند اما هیچ قدرتی ندارد. وقتی که ملکه صبا خدای خود را در برابر خداوند یکتای سلیمان حقیر دانست به دین سلیمان گروید و به خدای یگانه روی آورد. دلیل ساخت این عبادتگاه روی آب نشان از پاکی و روشنایی می دهد که در هر دینی آب، نشان پاکی و از جایگاه خاصی برخوردار است که الهه ای همچون آناهیتا را پدید آورده است، آناهیتا الهه آب در تاریخ باستان ایران می باشد.
سخن آخر درباره مراکز مذهبی کیش
در این مقاله از تمامی مسجد های مهم اهل تشیع و اهل تسنن نام بردیم که حتی به شگفت انگیز ترین مسجد کیش و دیگر نقاط جهان نیز اشاره کردیم. همانطور که می دانید اختلافاتی که بین اهل تسنن و اهل تشیع می باشد تاریخی کهن دارد که ما در جایگاه قضاوت نیستیم و نمی توانیم اظهار نظری داشته باشیم.
تنها نکته ای که درباره این مسئله وجود دارد، صلح میان این 2 فرقه مسلمان است که در طی سال های مدید، همبستگی و وحدت آنان دچار تزلزل نشده است. توصیه ما به شما عزیزان این است که با تهیه تور کیش و بازدید از جاذبه های کیش، حتماً سری هم به مراکز مذهبی کیش و این مساجد مهم بزنید.