میدان هیپودروم استانبول از دیگر مکان های تفریحی و گردشگری رایگان شهر استانبول است که از نظر قدمت، بسیار تاریخی می باشد. بیشتر گردشگرانی که تور استانبول قیمت مناسب را خریداری کرده اند، ترجیح می دهند سری هم به این میدان بزنند و از جاذبه هایش لذت ببرند. پرشین هتل قصد دارد در این مقاله از مجله گردشگری خود شما را با میدان هیپودروم استانبول بیشتر آشنا کند.
ساخت میدان هیپودروم استانبول به چه زمانی بر می گردد؟
میدان هیپودروم استانبول که در زمان گذشته بیزانس نام داشت، یک استان با اهمیت برای امپراطوری بیزانسی بود. در سال 203 بعد میلاد مسیح، امپراطور سپتیمیوس سیوروس بیزانس را آباد کرد و تصمیم گرفت دیواره های شهر را گسترش دهد. یک جایگاه آبی (آب نما) همراه با مکانی برای اسب دوانی در این میدان تعبیه شده بود که برای سرگرمی مردم و پادشاهان کاربرد داشت.
میدان هیپودروم استانبول بعد از حمله کنستانتین بزرگ (امپراطور روم) به شهر بیزانس، تغییر بسیاری کرد. بعد از این پیروزی در سال 324 بعد میلاد مسیح، کنستانتین تصمیم گرفت؛ شهر بیزانس را به روم جدید ملقب کند که تحت تاثیر مردم قرار نگرفت و مردم این شهر را به کنستانتین یا به زبان دیگر قسطنطنیه خطاب می کردند.
بازسازی و قسمت های مختلف میدان هیپودروم استانبول
از مهم ترین کارهایی که در گسترش شهر کنستانین انجام گرفت، بازسازی مجدد میدان هیپودروم بود. طبق آخرین بازبینی ها گفته می شود که طول هیپودروم در زمان کنستانین 450 متر طول و عرضی 130 متری داشته است. این میدان زیبای استانبول دارای دروازه شروع، اسفندون، بیفیدا و ستون هرمی شکل سنگی یکپارچه می باشد که در ادامه توضیحات مختصری درباره آن ها داده می شود.
دروازه شروع در انتهای شمالی میدان قرار گرفته که تمامی مسابقات ارابه رانی و دوئل ها از آن آغاز می شده است. اسفندون در واقع تریبون خمیده ای است که شکل یو دارد و قسمت تحتانی آن همچنان پابرجا استوار می باشد. اسفندون در انتهای ضلع جنوبی میدان هیپودروم قرار دارد.
بیفیدا نام مانعی در وسط میدان مسابقه است که بیانگر جدا شدن گروه های دوئل کننده از یکدیگر است. از دیگر قسمت های مختلف میدان هیپودروم می توان به ستون سنگی بلند آن اشاره کرد که شکل هرم داشته و جنسی سنگی دارد. یک دست بودن این سنگ از شگفتی آن محسوب شده و حجاری هایی (نقش بستن، حکاکی) نیز بر روی آن دیده می شود.
کاتیسما (لژ امپراطور) مکان قرار گیری امپراطور بود که از آن مکان به تماشای مسابقه می نشست. کاتیسما در قسمت شرقی میدان هیپودروم قرار گرفته و تنها با یک معبر، به کاخ امپراطور متصل می گردد. تنها اعضای خانواده پادشاه و اشرافیان دربار اجازه عبور و مرور از این معبر را داشتند. لازم به ذکر است میدان هیپودروم قسطنطنیه قابلیت گنجایش 10،000 نفر را داشته است.
شکوه میدان هیپودروم بیزانس در قرن 4 قبل میلاد مسیح
میدان هیپودروم در قرن 4 قبل از میلاد مسیح بسیر باشکوه بود و مجسمه های فراوانی از شمایل حیوانات در آن قرار داشت. این مجسمه ها شامل مجسمه های امپراطورهای نخستین، مجسمه های خدایان مانند هراکلس بود که بعد از قرن 5 قبل میلاد مسیح، مجسمه های دیگری نظیر گرگ شیپور لوپا و ستون مار توسط لیسیپوس، رومولوس و رموس در این میدان گذاشته شد.
4 مجسمه اسب مِسی در این میدان قرار داشت که تنها روی آن با آب طلا کار شده بود که اکنون همین لاشه های اسب، اسب های سنت مارک نامیده می شوند. در جریان جنگ چهارم صلیبی این اسب ها غارت شدند و بر روی سر درب کلیسای سنت مارک وِنیز گذاشته شدند.
امپراطور کنستانتین پورفیروژنیتوس در کتاب دوم خود به نام دِ کاریمونیس چنین نوشته که آویزهای بنفش و زیبا همراه ملیله های نادر برای زیباسازی هیپودروم استفاده شد که دلیل این تزئینات، دیدار ساراچین و پادشاهان عرب در زمان امپراطوری بوده است. طبق گفته هشیوخیوس یک مجسمه که با نام هکات خوانده می شده، در این میدان وجود داشته است.
مسابقات میدان هیپودروم در زمان بیزانس
مسابقه های ارابه رانی در میدان هیپودروم استانبول بدین گونه برگزار می شده که هشت ارابه (هر تیم 2 ارابه) با 4 اسب مهیای مسابقه می شده اند. این مسابقات به دلیل شرط بندی و تفریح مردم و امپراطور برگزار می شد که در زمان بیزانس، باب بوده است. حتی در این میدان بحث های سیاسی و حزب های سیاسی نیز شکل می گرفت که منجر به خُصومت می گشت.
آبی ها و سبزها 2 حربی بودند که بیشترین قدرت را داشتند و شدید ترین این شورش ها مر بوط به سال 532 بعد از میلاد مسیح بود که 30،000 نفر در این جریان جنگ موسوم به نیکا کشته شدند. حتی کلیسای بیزانس (مسجد ایاصوفیه استانبول) نیز از این شورش در امان نماند و کمی مورد تخریب قرار گرفت.
میدان هیپودروم استانبول در زمان عثمانی ها
پس از فتح قسطنطنیه به دست سلطان محمد فاتح عثمانی، شهر کنستانین پایتخت امپراطوری عثمانی معرفی گردید و به دلیل مسلمان مَسلک بودن این امپراطوری، میدان هیپودروم به کلی فراموش شد. زیرا در دین اسلام جنگ میان حیوانات و انسان ها نِکوهش شده و کاری پَست محسوب می شود.
میدان هیپودروم در زمان عثمانی ها دیگر ساخته و پرداخته نشد و تنها از این میدان به عنوان منبع سنگ ساختمانی استفاده می کردند. البته در برخی مراسم های مجلل مانند ختنه کردن فرزندان پادشاه و جشن های چند روزه، هیپودروم کمی رنگ و رونق می گرفت. صندلی هایی همراه نقاشی عثمانی در این میدان وجود داشت که در قرن 21 میلادی هنوز هم به چشم می خورد.
گنجینه های خارج شده از میدان هیپودروم استانبول
سِرچارلز نیوتون باستان شناس سرشناس انگلیسی، حفاری هایی را برای پیدا کردن گنجینه های تاریخی میدان هیپودروم انجام داد. این حفاری ها که در قسمت هالیکارناسوس و کنیدوس انجام گردید سبب شد تا فک مار باقی مانده از ستون، پیدا شود. پس از این اتفاق که در سال 1855 افتاد، مدیر موزه های باستان شناسی استانبول تصمیم گرفت به کَند و کاو بیشتری طی سال های 1950 تا 1951 بپردازد.
از همین جست و جوها، صندلی ها و وسایل ارزشمندی دیگری استخراج گردید که اکنون در موزه باستان شناسی استانبول نگهداری می شود. طبق نظریه های باستان شناسان، ممکن است گنجینه های بیشتری از این میدان وجود داشته باشد که در زیر پارک سلطان احمد واقع شده اند. اسکناس های ترکی که در سال 1953 تا 1976 چاپ شده اند، تصویر میدان هیپودروم قابل مشاهده است.
میدان هیپودروم استانبول کجاست؟
پس از پیروزی عثمانی و پادشاهی آن ها بر قسطنطنیه، رفته رفته میدان سلطان احمد، جایگزین میدان هیپودروم بیزانس شد که البته باز هم ستون اصلی میدان هیپودروم قابل مشاهده است. اما بیشتر آثار باستانی و زمین هایی که مربوط به میدان هیپودروم می شد، برای ساختمان سازی های جدید میدان سلطان احمد به کلی خراب شد و تنها 2 ستون ابلیس و مار، قابل مشاهده است.
در واقع میدان هیپودروم استانبول در منطقه فاتح، نزدیک میدان تکسیم استانبول قرار گرفته و دسترسی به آن بسیار راحت است. موقعیت مکانی عالی منطقه فاتیح و میدان سلطان احمد سبب شده تا بسیاری از هتل های استانبول در این منطقه باشند. از جمله هتل های وجود در این منطقه می توان به هتل فورسیزن سلطان احمد بسفروس استانبول و هتل تایتانیک سیتی استانبول اشاره کرد.